Начало Бизнес Данъчните декларации вече ще са по-удобни

Данъчните декларации вече ще са по-удобни

СПОДЕЛИ

До 28 февруари тази година фирмите и работодателите в България трябва да подадат към Националната агенция за приходите (НАП) справка за изплатените през миналата година доходи по трудови договори, съобщи данъчната агенция по повод началото на тазгодишната данъчната кампания на 10 януари. Това е едно от новите изисквания за дружествата в страната, като досега те трябваше да попълват и подават информация само за доходи, изплатени от извънтрудови взаимоотношения, като хонорари и по граждански договори. Тук става дума за традиционната справка по чл. 43, сега разширена до две справки – за извънтрудови и за трудови доходи. Срокът за корекция на подадената от фирмите информация е 30 септември.

Данъчните декларации – вече по-удобни

На база информацията, получена от работодателите в тези справки, НАП ще попълва предварително част от данъчната информация в годишната декларацията на работещите. Така тези хора, които подават декларациите си онлайн, трябва само да проверят дали информацията в тях е вярна и след това да я изпратят. Прикачването на сканирани служебни бележки или ТЕЛК решения вече няма да не е нужно, няма и да бъдат раздавани от работодателите, освен ако не бъдат изрично поискани от служителя.

Важно е да се отбележи, че НАП попълва предварително само информацията за доходи от трудови и извънтрудови договори. Служителите могат да редактират информацията, ако не е вярна, работодателят не е подал такава или има пропуски, и носят цялата отговорност за данните след подаване на декларацията. Други доходи не са включени в предварително попълнената информация – като например изплатени наеми между физически лица.

Срокът за подаване на годишна данъчна декларация от служителите и изплащане на данъка за довнасяне е 30 април, а този за ползване на отстъпката от 5% от данъка за довнасяне (до максимум 500 лв.) се измества от 31 януари на 31 март, защото предварително попълнените декларации ще са готови през март. От агенцията отбелязват, че тази година очакват 600 хил. данъчни декларации от физически лица (две трети от тях подадени по електронен път) и 300 хил. от фирми.

Самоосигуряващите се могат да подават данъчна декларация за 2019 г. само по електронен път, което означава, че трябва да имат персонален идентификационен код (ПИК), който осигурява достъп до електронните услуги на НАП.

Няма промени по декларациите за корпоративни данъци, отбелязват от данъчната агенция.

Източник: capital.bg