Начало Общество Абитуриентските балове – парад на младостта или панаир на суетата

Абитуриентските балове – парад на младостта или панаир на суетата

СПОДЕЛИ

Срещу думата "абитуриент'' в  тълковните речници е записано: "Зрелостник, ученик, завършващ средното си образование и допуснат до зрелостен изпит". На пръв поглед нищо особено, нали? Е да, ама не.

В България завършването на средното образование е повод да си покажем рогата,копитата,роклите,колите или кой каквото си има. Официалното влизане в обществото на младите зрелостници е придружено с изблици, които са запазена марка за нашите географски ширини.  Като започнем с броенето от едно до дванадесет, придружено с звуци от тропическата джунгла и стигнем до това ''кой колко е изпил''. През последните години от парад на младостта по времето на нашите баби, балътсе превърна в парад на S-класите, джиповете и лимузините, с които зрелостниците държат да влетят в живота. Малцина осъзнават, че не е от съществено значение с каква кола сега ще се появиш на бала, а дали "на горния етаж" притежаваш достатъчно, за да можеш да изградиш бъдещето си така, че един ден сам да можеш да си позволиш луксозен автомобил. Е,някои  завършващи нямат чак толкова високи амбиции и не се блазнят от скъпите коли и лукса, затова залагат на трактори, Москвичи, каруци и ръчни колички. В заветната нощ на двадесет и четвърти срещу двадесет и пети май, се сбъдват доста от желанията на вече мъртво пияните ''мъже'', както и много от опасенията на майките на прясно завършилите абитуриентки. Но да не се шашкаме, това е част от целия  панаир, на който ставаме свидетели ежегодно.

Съгласен съм, че завършването на средно образование е повод за празник, но някак си ми се струват прекалени тези крайни залитание на завършващите. И в отговор на въпроса какво всъщност са абитуриентските балове – парад на младостта или панаир на суетата, мисля че всеки сам за себе си може да прецени какъв минимален процент от цялото представляват наистина стилните визии, придружени със съответното поведение. Типична гледка е напълно загубената женска красота под тонове грим, покатерена на 20 сантиметрови токчета. При някои млади дами пък явно критерият при избиране на подходяща бална рокля е максимална икономия на материал: ''Ама маме,тази рокля не ми харесва, виж тя не подчертава тялото ми, прекалено е дълга, над бедрото ми е''.  Заради подобен "стайлинг" веднъж във Франция помислили група български абитуриентки за… сещате се какви.
Това е истината, колкото и да не ни се иска да я видим и чуем, тя чука на вратите ни всяка година на двадесет и четвърти май и с всяка година чукането все повече наподобява блъскане. Въпросът е кой изобщо чува?