Начало Общество Ако официалните празници са в събота и/или неделя, първият или първите два...

Ако официалните празници са в събота и/или неделя, първият или първите два следващи работни дни ще са почивни

СПОДЕЛИ

pochivni-dni-2013g

Когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Кодекса на труда. Правилото влиза в сила от 1 януари 2017 г.

Министерският съвет може да обявява еднократно и други дни за неприсъствени за оказване на обществена почит към важни исторически, политически, културни или други особено значими събития, както и дни за честване на определени професии и за оказване на признателност.

Въведено бе изискване работодателите/доставчици на услуги или да командироват работници за собствена сметка и под свое ръководство по договор, сключен между работодателя и ползвателя на услугите, или да изпращат работници или служители в предприятие от същата група предприятия.

Премахва се съществуващото в кодекса изискване страните да уговарят поне същите минимални условия на работа като тези в приемащата държава само, когато срокът на командироване е по-дълъг от 30 календарни дни.

Трудовите спорове за осигуряване на условия на работа на командированите или изпратените в България работници или служители от други държави-членки на ЕС са подсъдни на съда по мястото, където работникът или служителят временно полага или е полагал труда си.