Начало Общество Ако сте решили да проспите пресконференция, носете си пижама и диктофон...

Ако сте решили да проспите пресконференция, носете си пижама и диктофон с будилник

СПОДЕЛИ

След вчерашната пресконференция на председателя на Общинския съвет Веселина Ралчева, в електронната страница nostop излезе информация, че брифингът е започнал едва ли не директно с питане на Ралчева към медиите за тяхната оценка относно прозрачността на работата й. Ето как подписалата материала Теодора Иванова информира аудиторията си: "Вместо да направи експозе, след което да даде възможност за въпроси, тя самата започна с въпрос. "Има ли информационно затъмнение в общината?", попита тя. Въпросът бе отправен към всички представители на медиите и очевидно бе провокиран от наша публикация."

 

След вчерашния епизод на "Мълчането на агнетата"(Виж линка: Претенцията за информационно затъмнение не каза и "гък" на пресконференция), не вярвах, че има още нещо, което да ме учуди. Оказа се обаче, че има. Учудващото е, че госпожица Теодора Иванова не само, че не пожела да зададе въпрос, а се оказа, че е присъствала на брифинга само тялом. Защото  персконференцията си Веселина Зумпалова-Ралчева започна именно с експозе, при това около петминутно, което можете да чуете в аудиофайла. След това тя даде думата на двамата присъстващи общински съветници – Христо Калоянов и Надежда Пърлева да коментират последната сесия и едва след това се обърна към медиите с въпроса "Има ли информационно затъмнение в работата на Общинския съвет?". Очевидно обаче на шефката на електронната страница nostop първите десет минути на пресконференцията й се губят.

 

 

 

Дали госпожица Иванова сама си е писала материала или "й е някой помагал", дали този  информационен гаф се дължи на  моментна разсеяност или пък от електронната страница nostop за пореден път се правят  на "приятно разсеяни" и хранят читателите си с откровени лъжи, без да си правят труда да търсят мнения и коментари, това оставям на преценката на драгия читател, който, вярвам, е достатъчно интелигентен. Но понеже съм журналист и работата ми е да питам, не мога да не задам тези няколко въпроса:

1.Може ли всеки, на когото един човек му е дал едни пари да си регистрира домейн, да си направи сайт, да си регистрира фирма Кака Радка Медия Груп…примерно и да обяви, че е…медия?
2. Може ли управителката на Кака Радка Медиа Груп – самата кака Радка, да бъде „главен редактор“ на медиа, при положение, че тя не само не притежава нужния образователен ценз, но и няма ден стаж като сътрудник, репортер или редактор на медиа.

3. Е ли възможно  Кака Радка Медиа Груп да претендира че е медиа, при положение, че е пълна мъгла кой стои зад тази медиа, кои са останалите хора, които работят там, как се финансират и прочие дребни детайлчета. Ако допуснем, че кака Радка го прави за удоволствие и не взема пари срещу труда си, е ли това медиа, или е блог? И в крайна сметка – журналистиката професия ли й е, или й е хоби?

4. Може ли кака Радка да бъде наречена журналист, след като първо критикува служителят Х, после отива на пресконференция, организирана от същия този служител и имайки прекрасната възможност да му зададе всички въпроси, които я вълнуват, тя мълчи като… ?

5. Може ли да бъде журналист този, който не умее да защити тезата си и който е много смел  в приказките си, но …само онлайн ?

Не е в стила ми, но в защита на занаята, ще си позволя да дам няколко съвета, които бих обобщила в един

Пътеводител на панагюрския „Но Стопаджия”

1 За един ден не можеш да станеш дори бозаджия, камо ли журналист – но все пак в този случай бозаджийството не е лоша алтернатива
2 Ако някой ти дава едни пари, за да ти ползва името, това е същото, ако някой ти дава едни пари, за да ти ползва тялото.
3 Ако някой се подписва с твоето име – поне прочети текста отгоре. Може да си подписал полица, завещание или дори собствената си присъда – поне като журналист, както е видно в случая.
4. Поканата за присъствие на пресконференция не трябва да се възприема буквално. Присъствието задължително е гарнирано поне с две неща – слушане и питане. Ако слушането отсъства, питането е невъзможно. Ако питането е невъзможно – слушането е излишно, както е в случая. Присъствието, слушането и питането, обикновено са съпроводени с мислене, но това явно е последващ еволюционен етап.
5 Когато си обвинил и нападнал един човек, а той те кани на пресконференция, това не бива да се приема като искрена покана да помълчиш един час на топло в неговата компания. Този човек или иска да те чуе, или да бъде чут. Ако не отговаряш на тези очаквания – потърси друго топло място за мълчане.
6. За да държиш един диктофон, не е задължително да си журналист. Журналистиката се прави от заддиктофонното устройство.
7. Не е задължително да си учил френски, за да знаеш що е експозе. Експозето е като мезето. Ако човек на маса не забелязва мезето, значи е алкохолик. Ако журналист не забележи експозето, значи или е заспал на място, или е заспал по рождение.
8. Ако сте решили да проспите една пресконференция, носете си пижама и диктофон с будилник.

9. Ако единият спи на пресконференцията, а вторият спи докато пише преразказ по емпетройка, вероятността читателят да не разбере дали сънува, докато чете, е много голяма.

10. Ако по време на пресконференция някой ти запали свещ, не си мисли, че е време за лягане

11.Ако не прочетете тези съвети, прочетете каквото и да е друго – все ще ви е от полза.

Мадлена Георгиева – управител и главен редактор на ПИА