Начало Общество Акция по противодействие на нелегалната търговия с културно-исторически ценности се проведе в...

Акция по противодействие на нелегалната търговия с културно-исторически ценности се проведе в област Пазарджик

СПОДЕЛИ

IMG_0036

Мащабна полицейска операция по противодействие на нелегалната търговия с културно-исторически ценности се проведе на територията на Област Пазарджик. Тя е осъществена от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик. В действията си пазарджишките криминалисти са подпомогнати и от колегите им от РУ-Септември.

По време на проведената акция са извършени претърсвания на адреси в Септември, селата Виноградец, Бошуля и Симеоновец. На входа на едно от селата е задържан основният търговец  и прекупвач  на антики в района Х.Д.- 53г. от Септември. В неговия автомобил и в апартамента му, криминалистите от ОДМВР-Пазарджик открили около 120 фигури с различна форма и големина,  над 360 монети, ключове от каси, заготовки на ключове, шперцове. Последвали претърсвания и в жилищата на неговите сподвижници С.Х.- 27г. от село Симеоновец, и Л.В.- 54г. от село Бошуля. Там органите на реда открили метален медальон „Богородица с младенеца“, три различни марки металотърсачи, незаконно притежавани ловна едноцевна пушка 12-ти калибър, боен пистолет „Броунинг“ калибър 7.65 мм, 18 ловни и 16 бойни патрона за тях.

Всички открити културно-искорически ценности, забранени за притежаване металотърсачи, оръжия и боеприпаси са иззети.

Х.Б. и съучастниците му са задържани в ареста за срок от 24 часа. Разследването се провежда под наблюдението на прокурор от Окръжната прокуратура в Пазарджик.

Работата по документиране на престъпната дейност на Х.Д. продължава, образувано е полицейско производство.