Начало Култура Александър Георгиев представя пред панагюрци „Сплав от песен и любов“

Александър Георгиев представя пред панагюрци „Сплав от песен и любов“

СПОДЕЛИ

Книгата е своебразен подарък по повод 50-годишния ми юбилей като организиран турист, споделя авторът

 

Днес, 22 ноември от 18:00 часа, в музикалната зала на НЧ „Виделина-1865“ ще бъде представена стихосбирката „Сплав от песен и любов“. Неин автор е Александър Георгиев –дългогодишен член на ТД “Бунай”, запален планинар и известен сред панагюрската общественост с участието си в самодейния вокален състав при читалище “Виделина”.

Музикален поздрав с пъстър букет туристически и патриотични песни ще поднесе и вокална група при читалището. Групата ще изпълни три песни по текст на Сашо, които са включени в стихосбирката му.

Между кориците на изданието, в 90 страници, са включени стихотворения, писани и събирани повече от 30 години.

Аз не съм от поетите, които сядат и пишат по задължение. Това е първата ми стихосбирка, в която съм разкрил душата си, воден от чувствата си. Тук са описани моите преживявания, блянове, мечти, дори сънища„, откровен е Георгиев.

Като човек на реда, той обича нещата да бъдат систематизирани, затова и книгата е умело разделена на интимна лирика, лирика за семейството и лирика за планината и родината.

През годините част от стихотворенията на Сашо са публикувани в поетичната антология „Планински рими“, която съдържа изцяло творби на туристи-поети. Това изигрива важна роля за Георгиев, защото поетът Иван Пехливанов, който е и член на ръководството на организационния процес на тази антология, вижда потенциал у него и му дава огромен стимул за издаването на „Сплав от песен и любов“. Принос има и Николинка Шишкова, която помога за предпечатната подготовка на стихосбирката.

„Тази книга е своебразен подарък за моя 50-годишен юбилей като организиран турист на Българския туристически съюз“, споделя още Александър Георгиев.

Той става член на БТС през 1967 година, а през 1983 година, следвайки голямата страст на живота си, приема и пет години работи на изборната длъжност – секретар на ТД „Бунай“-Панагюрище. Благодарение на всеотдайната му работа, този период остава в архивите на дружеството със забележителни постижения в спортното ориентиране и туризма.

Носител е на звания – Кандидат майстор на спорта по туризъм, носител на 7 златни значки „Опознай България“ (100 национални туристически обекта), награждаван със значка „Отличник на БТС“, медал „Алеко“, медал „За особени заслуги към БТС“- I-ва степен, 10 пъти носител на златна значка „Покорител на 7-те планински първенци“ и още много почетни плакети.

Всеки свободен миг Александър Георгиев прекарва сред величествените гори на България. Казва, че планината не се покорява, а тя те допуска до себе си! Може би точно тази любов към планината, песните и хората, са събудили желанието на Сашо да пренесе чувствата и емоциите си на белия лист.

Предстои да разберем.