Начало Култура Александър Георгиев събра историята на туристическо дружество „Бунай“ в книга

Александър Георгиев събра историята на туристическо дружество „Бунай“ в книга

СПОДЕЛИ

Туристическото дружество „Бунай“ в Панагюрище от скоро може да се похвали със своята официално документирана история.

Книгата, събрала в хронологична последователност фактите около възникването и развитието на туристическото движение в Панагюрище, е написана от Александър Георгиев – дългогодишен член на ТД „Бунай“, запален планинар и известен сред панагюрската общественост с участието си в самодейния вокален състав при читалище „Виделина“.

Идеята, както и финансирането на книгата са на професор доктор Лъчезар Цоцорков, който през 2013 година ми възложи, по повод предстоящия през 2015 година 85-годишен юбилей на туристическото дружество, да издиря, събера и систематизирам фактите и събитията, свързани с историята му, разказва Александър Георгиев. Поради ред обективни причини издаването на книгата „Поглед към историята на Туристическо дружество „Бунай“ закъснява с две години, но все пак се случва.

А между кориците на изданието, в 251 страници, стои двегодишен труд – събиране на информация и снимков материал от всевъзможни източници – публикации в местната преса, разкази на участници в дружеството, както и на хора, имали отношение към него. „Да си призная честно, ако знаех какво ме очаква, нямаше да поема този тежък товар“, откровен е Георгиев.

Трудностите около събирателската му работа са много. На първо място липсата на съхранени архивни документи и материали от по-далечните периоди в историята на дружеството или проявена небрежност при архивиране на документацията. до голяма степен в процеса на работа му помага фактът, че самият той участва в живота на ТД „Бунай“ над 40 години и е свидетел на неговите възходи и периоди на застой.

„Моята най-голяма школа бяха контактите с незабравимия турист-ветеран Коста Терзиев, с председателя на клуба по колотуризъм Иван Тушлеков, с тренорите по ориентиране Ненко Паланкалиев, Мария Василева, Кръстю Шишков, Тодор Мърхов, Иван Тодев и много,много други. А моят туристически университет бяха петте години като секретар на ТД „Бунай“ под председателството на проф. д-р Лъчезар Цоцорков.“ – разказва още Александър Георгиев.

Информацията в книгата е систематизирана хронологично, подредена в 6 раздела, а фактите са изложени такива, каквито са – изчистени от сантименти и романтика. Което далеч не значи, че авторът не е емоционално и дълбоко свързан с живота на дружеството, но е убеден, че към фактологията трябва да се подхожда обективно и отговорно. Въпреки, че вече няколко години живее в Пловдив, Георгиев винаги и с гордост е подчертавал факта, че е член на ТД „Бунай“.

„Далеч съм от мисълта, че тази книга отразява цялостната дейност, живот и актив на ТД „Бунай“. Неговата история може да бъде допълвана и обогатявана, споделя авторът.

Книгата „Поглед към историята на Туристическо дружество „Бунай“ е отпечатана в ИК „Оборище“ под редакцията на Дидка Гемиджиева. Тиражът е 500 броя, а изданието може да бъде закупено от книжарницата, намираща се в центъра на града.

За автора

Александър Георгиев е роден на 28 януари, 1951 година в гр. Пирдоп. Семеен, с три деца – дъщеря и двама сина. Член на БТС от 1967 г., а на Туристическо дружество „Бунай“ от 1973 г. Целият му трудов стаж преминава в системата на Български държавни железници мнйикй- ръководител чета, началник участък, ръководител движение, началник на ж.п. гара Панагюрище. Активно се включва в ейността на дружество „Бунай“, основава съвет по туризъм към ж.п. гара Панагюрище. Секретар на Туристическо дружество „Бунай“ от декември 1983 г. до февруари 1989 г.

Ръководител на вокална група „Средногорска песен“, автор на поетични творби, част от които са включени в стихосбирката „Планински рими“.