Начало Общество АМТИИ – Пловдив започна онлайн предварителни кандидат-студентски изпити

АМТИИ – Пловдив започна онлайн предварителни кандидат-студентски изпити

СПОДЕЛИ

Китайски специализанти репетират дистанционно оперетата „Батаклан“ с Академичния оперен театър

 Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/ стартира предварителни online кандидат-студентски изпити. Заявление и материали трябва да се изпратят до 20 май 2020 г. на обявените и-мейл адреси, съобразно специалността, за която се кандидатства. Информация и условия за участие в предварителните кандидатстудентски изпити са публикувани на сайта на АМТИИ, съобщи в студиото на предаването „Линия култура“ на БНТ2 ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. Според нея проявеният интерес към онлайн консултациите сочи, че ще има сериозна конкуренция сред кандидат-студентите.

Проф. Шекерджиева-Новак акцентира и върху онлайн подготовката на камерната оперета „Батаклан“ на Жак Офенбах. В името на оперетата думата „Батаклан“ е разделена на три „Ба-та-клан“, така че да напомня китайска дума. Това ще бъде 15-тата постановка на Академичният оперен театър, който направи своята първа премиера през 2010-та година, припомни проф. Шекерджиева-Новак. В периода на извънредното положение разпределението на ролите е направено онлайн, онлайн студентите разучават и репетират и партиите си. Сюжетът предразполага и идеалното включване в постановката на нашите специализанти китайци, допълни ректорът на Академията. Диригент-постановчик е маестро Пламен Първанов, а режисьор –  тенорът Ивайло Михайлов, който е преподавател по „Сценична реч“ в АМТИИ.

Премиерата е предвидена за октомври по време на Втория фестивал на камерната опера в София. Участниците се надяват да могат да се съберат през лятото и да репетират и на живо.

Водещият Владислав Севов се свърза по скайп и с едно от „децата“ на Музикалната академия, както той се изрази – Кристина Жечкова. Младото дарование сподели от дома си в Украйна как е записала онлайн заедно с Интро квартет вълнуващо изпълнение на своеобразния химн на българите в емиграция „Я кажи ми, облаче ле бяло“. Точно с тази песен тя участва като дете на конкурс през 2010 г. След нейното изпълнение голямата и обичана българска певица Любка Рондова и казва: „ще станеш голяма певица, защото пееш от сърце“.

Предаването „Линия култура“ на БНТ2 с участието на проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак и Кристина Жечкова може да се гледа във фейсбук страницата на АМТИИ.