Начало Култура Aнгелина Нешева – жената, която облече част от филмовата чета на Ботев

Aнгелина Нешева – жената, която облече част от филмовата чета на Ботев

СПОДЕЛИ

С Ангелина Нешева или както я знаят приятелите, познатите и  клиентите – Галя, се запознаваме задочно, в телефонен разговор. Поводът – снимка, публикувана във фейсбук от режисьора Максим Генчев, на която се виждат въстанически униформи, а от надписът става ясно, че те са дело на сръчната дама от село Баня, която ушива благотворително част от облеклата на актьорите от ботевата чета в новата продукция на Генчев – филмът „Ботев“.

Изпращайки на Генчев оферта за ушиване на костюмите, Галя дори няма представа, че бюджетът на филма всъщност е изцяло от …дарения. Това тя разбрала в последващ разговор с режисьора. Бях много изненадана, защото си представях, че една такава продукция си има бюджет, че някой дава тези средства, а всъщност се оказа нещо съвсем различно. Изгледах началото на филма, който Максим Генчев ми  изпрати и останах изключително впечатлена, споделя Галя.

„Занимавам се с шиене от много време. В ателието ми изработвам това, което в стандартните шивашки ателиета не правят. Различни носии, кукерски облекла и маски и прочие. Интересувам се от стари модели дрехи, начина по който са били ушити.“ – споделя Ангелина Нешева.

Тя предложила да ушие част от нужните въстанически униформи благотворително през месеците януари и февруари. Мислех си, че в тези два месеца, които обикновено имам по-малко поръчки, ще ми е по-спокойно, но с поемането на ангажимента, не знам какво се случи, но буквално бях затрупана от още и още работа, разказва собственичката на малкото шивашко ателие, за, както самата тя казва – нестандартни поръчки. Ушиването на униформите било предшествано от срещи с екипа, на които се уточнявали как точно трябва да изглеждат дрехите. Разглеждахме стари снимки, документи, за да се доближим максимално до автентичните въстанически униформи. Освен всичко друго, трябваше те да бъдат изпълнени с минимален разход на материали, споделя майсторката.

И така, въпреки многото поръчки, тя се организира, помага й и синът й, а костюмите лека полека оживяват изпод ръцете. За Галя е важно всичко да е изпипано до детайл. „Всичко е от естествени материи. Поръчах гайтан от Мадан, а един познат от село Баня изработи дървените копчета.“ – разказва сърцатата дама.

Така се раждат костюмите на  Ботев, Обретенов, Апостолов, Бакалбашийски, Хитров, Перо, Войновски… Специално за младият актьор Деян Жеков, който се превъплъщава в ролята на Ботев, са ушити два костюма с идеята единият да е резервен. Общия брой на униформите, които ще ушие, е около 21.

„Трябва да има такива филми. Това, че държавата е абдикирала и средства за качествени филми няма, това не означава, че не трябва нищо да се прави и трябва да забравим героите си“ – смята Галя, която освен вкусът към нестандартното, красивото и различното, очевидно е успяла да опази в себе си и духа на родолюбието.

 

За филма: