Начало Култура Ансамбъл „Българе” спря дъха на Панагюрище

Ансамбъл „Българе” спря дъха на Панагюрище

СПОДЕЛИ
Ансамбъл „Българе”

Ансамбъл „Българе” развълнува Панагюрище със спиращ дъха спектакъл, посветен на Съединението

Емблематичният национален фолклорен ансамбъл „Българе” представи спектакъла „Духът на България” – една уникална колаборация от проектите „Това е България” и „България през вековете”, създадена специално за панагюрската публика. Специално участие в спектакъла взе неподражаемият актьорът Димитър Селенски. Събитието се състоя в навечерието на 6-ти септември и бе подарък от Община Панагюрище за жителите и гостите на града.

Гордост и преклонение пред уникалното ни фолклорно наследство изпита многобройната публика, изпълнила площад „20 април”, след близо два часа в магията на завладяващите български ритми.

Чрез музикално-танцови картини от българския фолклор бяха пресъздадени ключови моменти от историята на страната и народа ни. От красотата на пъстрите народни носии и всяка изпята с емоция песен до магнетичните и изпълнени със символика танци, демонстриращи силата и непреходността на българския дух. Бяха представени и перипетиите, през които са минали българите и въпреки тежкото битие духът им е останал несломим. Дори в най-трудните моменти хората са намирали светлинка в тунела, пеели са героични песни, държали са се силно за ръце и са играели хора. Именно кръгът, който образува хорото, е символ на единството и на обединения дух.

Целта на творческия екип, създал спектакъла „Духът на България”, бе насочена към възвисяване на националното самосъзнание на българина. С невероятната си зрелищност и драматично въздействие спектакълът остави усещането за невиждана до този момент визия, очарование и разтърсваща дълбочина.

За нас е чест в навечерието на един толкова съществен за България празник да бъдем в един от най-патриотичните градове – Панагюрище”, каза на финала хореографът на спектакъла Христо Димитров. Той благодари на кмета на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кмета Галина Матанова за поканата. Димитров сподели, че това е едно от последните му излизания на сцена като участник в спектакъл, затова като жест към публиката изпълни един от любимите си танци – Добруджански ръченик.

Отбелязването на Съединението започна в Панагюрище на 2 септември, когато се навършиха 134 години от обявяването му в града. Тогава бе отслужен благодарствен молебен, а в знак на признателност към героите, дали живота си за свободата и обединението на нацията бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча на историческия площад „20 април“.