Начало Култура Ансамбъл „Иглика“ днес отбелязва своя рожден ден

Ансамбъл „Иглика“ днес отбелязва своя рожден ден

124
0
СПОДЕЛИ

Иглика - Бъта

Фолклорен ансамбъл „Иглика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров“, с . Бъта, днес отбелязва своя 62 рожден ден. По този повод Жечка Сиводошева – ръководителя на ансамбъла се обърна към самодейците във фейсбук страницата на ансамбъла: „Скъпи самодейци, без Вас е немислимо нито едно мероприятие на читалището. Вие сте в основата на всичко,което излиза от името на читалището. Може да се радвате и поради факта, че за село Бъта се знае от Вашата дейност. Сигурна съм, че с общи усилия ще успеем да съхраним, развием и обогатим създаденото до тук, за да го предадем на идните поколения. Благодарение на Вас нашета читалище е живо и ще живее!“

Ето част от първите изяви на ансамбъла, отбелязани в летописа му:

1968 г. – Агликина поляна  – край Сливен – Национален събор в “Прослава на хайдутството” – златен медал
1969 г. – Четвърти международен фолклорен фестивал в гр. Загреб – тогавашна Югославия – 80 самодейци
1970 г. – Телевизията на Западна Германия снима филма ”Гергьовден” в село Бъта с участието на 80 самодейци и 30 статисти.
1971-2006 г. – Ансамбълът е лауреат и носител на грамоти и златни медали от всички национални събори на народното творчество в Копривщица.
1972 г. – Участие в Международния фолклорен фестивал ”Варненско лято”
1977 г. – ТВЦ гр.Пловдив снима филма”Гергьовден” в село Бъта
1993 г. – “С бъклица и дрян “ в село Бъта по БНТ

Списъкът продължава с участия на още много фестивали, концерти, чествания и празненства.

На празника на селото – 5 май, гости на ансамбъла ще бъдат техните приятели от ансамбъл „Великденски цвят“, село Жаргулица, Република Македония. С тях танцьорите и певците от от „Иглика“ поддържат дългогодишни приятелски отношения. Преди събора гостите ще разгледат Златното съкровище и отворените къщи-музеи в Панагюрище. Ще пристигнат общо 25 деца до 12 години и 20 деца до 18 години, с 6 ръководители.

Македонците сами са изявили желание да участват в програмата по повод празника на селото.

Иглика - Бъта macedonia