Начало Култура Ансамбъл „Родопа“ Смолян идва в Панагюрище с „Невястата“

Ансамбъл „Родопа“ Смолян идва в Панагюрище с „Невястата“

СПОДЕЛИ
„Родопа“ Смолян

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ Смолян ще гостува в Панагюрище с най-новата си постановка „Невястата“

 

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ Смолян ще гостува на 02.10.2019 г. от 19:00 ч. в Театър Дом паметник  с най-новата си постановка „Невястата“.

Музикално-танцовият спектакъл пресъздава емблематична за планината на Орфей легенда за похитената от турски ага млада девойка, която скача от скала край Смолян, за да запази вярата и любовта си. Драматична любовна история на Елица и Горан е илюстрирана с едни от най-красивите родопски песни в изпълнение на живо на хора и певците на ансамбъла.
 
През 2017 спектакълът „Невястата“ донесе на ансамбъл „Родопа“ отличията „Ансамбъл на годината“ и „Ансамблова постановка на годината“ от Годишни фолклорни награди, а Сийка Василева, чиято е хореографията, стана Хореограф на годината.
 
За ансамбъла:
 
Фолклорен ансамбъл „Родопа“ Смолян е създаден през 1960 г., за да събира, запазва и популяризира уникалния песенно-инструментален фолклор на Родопа планина. Трите здраво споени формации – народен хор, оркестър и танцов състав, поднасят специфично по стила си изкуство, наситено с багри и многогласие и с овладян ритъм. Водеща в творческото амплоа на ансамбъла е лиричната среднородопска песен – понякога едва докосната, понякога с разместени полифонични пластове, но винаги вярно интерпретирана.