Начало Култура „Априлското въстание 1876 година в съдбата на българския народ” обсъждаме в Панагюрище

„Априлското въстание 1876 година в съдбата на българския народ” обсъждаме в Панагюрище

СПОДЕЛИ

1may5

Национална научна конференция, посветена на 140-та годишнина от Априлското въстание ще се проведе на 14 и 15 април 2016 година в Панагюрище.

Конференциата е инициирана от Община Панагюрище, Национален комитет за честване на Априлското въстание, Институт за исторически изследвания при БАН, Фондация „Васил Левски” и Исторически музей – Панагюрище.

Тя ще протече под надслова „Априлското въстание 1876 година в съдбата на българския народ”.

Организирането на Националната научна конференция има за цел да интерпретира това значимо събитие през погледа на съвременните научни търсения, като се аргументират нови факти и явления, разглеждат се личности и събития, свързани с Априлската епопея през 1876 година.

Тематичният обхват на конференцията има и за цел да не се пропуснат личности, селища и райони, свързани със събитието, както и последиците от въстанието в съдбата на българския народ.

Със свои научни изследвания, посветени на темата ще вземат участие 43 научни работници, университетски преподаватели, музейни специалисти и краеведи от страната.

Националната научна конференция е част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 140 години Априлска епопея.