Начало Култура Априлци спечелиха първо място на Общинската ученическа викторина „Млади родолюбци“ (ВИДЕО)

Априлци спечелиха първо място на Общинската ученическа викторина „Млади родолюбци“ (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ
restorant

IMG_7764

На паметната дата 20 април, Община Панагюрище и Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, организираха Първа общинска ученическа викторина „Млади родолюбци“, посветена на 141 години от избухването на Априлското въстание и 180-та годишнина от рождението на Васил Левски.

Викторината се проведе в голямата зала на Театър Дом-паметник и в нея се включиха ученици от 5-ти и 6-ти клас, възпитаници на ОУ „Двайсти април“, ОУ „Проф. Марин Дринов“ и СУ „Нешо Бончев“. Отборите на училищата се състояха от по 5-ма ученици.

В първия кръг на викторината „Великите българи“ отборите разпознаваха исторически личности и разказваха за тях.

Във втория кръг „Всичко българско и родно любя, тача и милея“ учениците разпознаваха природни и исторически забележителности на България.

В трети кръг отборите се състезаваха за най-бързо подреждане на пъзел с картина от залавянето на Васил Левски при Къкринското ханче.

IMG_7736

В музикалния четвърти кръг „Вечните песни на България“ учениците разпознаваха инструментали на вечните български песни и запяваха куплет от тях.

В пети кръг „Мозъчна атака“ в рамките на 20 секунди отборите отговаряха на различни въпроси, свързани с българската история.

IMG_7746

Отборите бяха оценявани от жури в състав: доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей-Панагюрище, Владислав Влайков – уредник в Исторически музей-Панагюрище, Стефан Рапонджиев – Директор на Общинска библиотека „Стоян Дринов“.

Отборите на ОУ „Двайсти април“, ОУ „Проф. Марин Дринов“ и СУ „Нешо Бончев“ се представиха отлично и в петте кръга на викторината.

На първо място с най-много точки се класира отборът на ОУ „Двайсти април“. Второто място заслужи отборът на СУ „Нешо Бончев“, а на трето място – отборът на ОУ „Проф. Марин Дринов“.

IMG_7768

IMG_7780

Отборите получиха плакети, дипломи и грамоти, осигурени от организаторите.

Грамоти бяха връчени и преподавателите, подготвили състезателите.

IMG_7761

В почивките между кръговете пък, талантливият Иван рецитира по особено въздействащ начин стихотворения от Ботев.

IMG_7732 IMG_7730