Начало Спорт Арбитражният съд изслушва Топалов по дело срещу шахматната федерация

Арбитражният съд изслушва Топалов по дело срещу шахматната федерация

СПОДЕЛИ

Веселин Топалов ще влезе в Спортния арбитражен съд в Лозана на 7 декември. Причината – 19-ият световен шампион по шахмат ще дава показания по делото, което той и мениджърът му Силвио Данаилов заведоха срещу международната федера­ция (ФИДЕ). Българите се опъл­чиха срещу даването на претендентския турнир за шахматната корона на Лондон.

Кандидати за състезанието бяха Азербайджан и България съответно с градовете Баку и Панагюрище. Въпреки това до­макинството, което трябва да е през март 2013-а, беше пода­рено на британската столица, която не кандидатства. Ако ар­битражът върне процедурата и страната ни спечели, Веско То­палов ще играе на турнира. Ако се класира пръв, ще има шанс да се бори отново за титлата.

„Правото е на наша страна – каза пред „Гонг" Силвио Дана­илов. – ФИДЕ наруши процеду­рата. Ако има някаква логика в съдебната система, трябва да спечелим."

Данаилов допълни, че възна­мерява да възстанови турнира „Мастърс" в София, но в момента има други приоритети. Сред тях е програмата „Шах в училище", която беше одобрена от Евро­пейския парламент. Играта вече се изучава в част от бившите съ­ветски републики, в Румъния и Швеция. Очаква се да влезе и у нас, но според Данаилов всичко зависи от министерството на об­разованието.

Сезонът е много силен за То­палов. Той спечели първия тур­нир от сериите Гран при в Лондон, а след това стана и европейски клубен шампион с азерския тим СОКАР. Преди седмица Веско завърши втори в „Турнира на кра­лете" в Румъния.

Източник: Гонг