Начало Общество Арктически студ сковава България

Арктически студ сковава България

СПОДЕЛИ
Снимка БТВ

Арктически студ ще скове България в първите дни на януари. Това заяви в предаването „Тази сутрин” по БТВ синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология Анастасия Стойчева. Тя добави, че днес е последният по-топъл ден с температури между 4 и 9 градуса.

Още утре от северозапад ще нахлуе студен въздух. Това нахлуване е директно от Северния полюс, с доста силен вятър. В Северозападна България ще има по-силен вятър. В четвъртък започва понижаване на температурите, сутрешните температури ще са отрицателни. Този циклон освен студ, ще донесе и много валежи”, посочи Стойчева.

Синоптикът заяви, че през студения период максималните температури в страната ще се понижат до -5 – 0 градуса. Сутрешните температури ще достигнат от -12 до -7 градуса, а в отделни райони е възможно да бъдат и по-ниски.

Очакваме през януари да има стойности по -20 градуса, те са характерни за този период на годината. Ще има екстремен вятър в Дунавската равнина, в планините също ще има силен вятър. Преди да се настани студеният въздух в страната ни, ще има и валежи от сняг – днес е последният ден с положителни температури”, заяви синоптикът.