Начало Бизнес „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД финансира проект за обновяване на отоплителната система на Читалището в...

„Асарел-Инвестмънт“ ЕАД финансира проект за обновяване на отоплителната система на Читалището в Брезник

215
0
СПОДЕЛИ

Нов инвестиционен проект за реконструкция на отоплителната инсталация на читалище „Просвещение-1870“ в град Брезник беше изготвена от специализирана проектантска фирма по поръчка на Община Брезник. Разходът за експертната услуга е финансиран с дарени средства от „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД. Фирмата е част от групата на „Асарел-Медет“ АД и е представена в Брезник чрез свое дъщерно дружество, което реализира инвестиционен проект за добив на полезни изкопаеми в района. Стойността на проекта за отопление е 4 000 лева. Изготвянето му е първа стъпка, за да бъде изцяло обновена инсталацията и да стане възможно ефективното затопляне на помещенията в културната институция на общинския град. Сградата, в която днес се помещава читалището, е построена през 1970 година. От нейното изграждане до сега са правени многократни подобрения, но не и цялостно обновяване на вече остарелите съоръжения. От години насам използването на помещенията през зимните месеци е затруднено, тъй като затоплянето изисква трудна поддръжка и много средства.

Читалищната сграда разполага с киносалон със сцена с общо 450 седящи места на партера и балкона. Сцената е втора по големина в Пернишка област – с работещ въртящ механизъм, много техника и възможност за сценични ефекти. Читалището разполага с още няколко зали и библиотека, наред със сервизни помещения, канцеларии и други. В него се развива активна библиотечна, художествена и културно-просветна дейност. Има самодейни фолклорни, танцови и театрални групи, клубове по интереси и школа по английски език. В читалището се помещава също Туристическият информационен център на Брезник. По няколко пъти в годината на голямата сцена се представят постановки на местни самодейци и на гостуващи професионални театри. С подобряването на отоплението ще стане възможно театралният живот на сцената в Брезник да бъде активизиран и през зимния сезон. Едно от предстоящите събития, на които читалището ще бъде домакин, е честването на патронния празник на местното училище СУ „Васил Левски“ по повод 19 февруари. Част от средствата за отоплението за празника на училището миналата година също бяха осигурени с дарение от „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД.
Помощта от фирмата идва в резултат от договор за сътрудничество с Община Брезник, който цели устойчиво развитие на общината и повишаване стандарта на живот на нейните жители. Общата стойност на договора е 50 000 лева, като средствата от инвеститора се използват за развитие на потенциала в областта на образованието, културата, спорта, туризма и съхраняването на традициите в Брезник и околните села.