Начало Общество „Асарел-Медет”АД инвестира в нов проект за около 15 милиона лева

„Асарел-Медет”АД инвестира в нов проект за около 15 милиона лева

СПОДЕЛИ

Инвестицията предвижда разработване на участък „Лиса могила“

В унисон със съвременните световни тенденции за максимално ефективно и устойчиво използване на природните ресурси, „Асарел-Медет“ АД стартира пореден инвестиционен проект – “Добив и първична преработка на метални полезни изкопаеми – медни руди, от участък „Лиса могила”, находище „Асарел”, землище на гр. Панагюрище”. Инвестицията предвижда разработване на участък „Лиса могила“. Общественото обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда се проведе на 29 ноември от 11 часа в заседателната зала на Община Панагюрище. Представени бяха разработката и приложенията към нея, които са изготвени от експертен колектив на „ПОВВИК“ЕАД и получиха положителна оценка от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик. Проектът бе представен от прокуриста на дружеството Иван Дончев, а на поставените в хода на дискусията въпроси – освен експертите, изготвили оценката за въздействие върху околната среда, отговаря и изпълнителното ръководство на „Асарел-Медет“. Положителни становища по доклада представиха кметът на общината Никола Белишки, кметовете на Оборище, Бъта, Баня и Поибрене. В подкрепа на проекта се изказаха председателите на националните миньорски синдикати към КНСБ и КТ "Подкрепа" Валентин Вълчев и Владимир Топалов, както и от Сдружението на предприемачите в Панагюрище. Реализацията на проекта получи подкрепа и от "Средногорие Мед – енергиен клъстер", туристическо дружество "Бунай", ловно -риборсокото дружество, Исторически музей- Панагюрище и др. В изказванията и становищата бяха подчертани планираните мерки за екологична безопасност и опазването на живмота и здравето на хората. Бе оценен и очасваният положителен ефект върху развитието на региона, разкриване на работни места и допълнителните приходи за общината под формата на концесионни такси. По време на обсъждането бяха изказани и позициите на представители на екологични организации като Васил Къдринов, Константин Дичев, Николаю Петков, Кирил Ценев, Лилия Костова. Те изразиха претенции най-вече към отстраняването на стари минни замърсявания в районите на стария рудник "Медет" и язовир Тополница. Експертите обаче обясниха, че тези обекти не са под юрисдикцията на "Асарел-Медет" АД.

По време на дебата бе обяснено, че новият проект по никакъв начин не застрашава историческата местност Оборище. Председателят на Общинския съвет Веселина Зумпалова – Ралчева изрази мнението, че представителите на "зелените" организации са се явили изключително неподготвени и не са дебатирали със силата на цифрите, изследванията и аргументите. На моменти настроението ескалираше. Някои оратори нарекоха зелените "щъркели" и "мишоци", а представителка на еколозите пък показа на няколко пъти среден пръст на организаторите.

По време на представянето станаха ясни и основните параметри на инвестиционното предложение. Целта на проекта за „Лиса могила“ е оптимално изземване на запасите при пълноценно използване на наличната производствена инфраструктура и натрупания технически и експертен потенциал. Прогнозната инвестиция за реализацията на проекта е 15 милиона лева. Инвестиционното предложение предвижда максимална годишна производителност от 860 000 тона руда, което представлява около 6% от годишната производителност от основното находище. Концесионната площ е приблизително 1770 дка /1,77 км2/, като минните дейности ще се осъществяват само на 386 дка от тях. Производствената дейност в участък „Лиса могила“ ще се извършва чрез изграждане на открит котлован, който ще е сателитен на основния рудник. Не се предвижда изграждане на нова обогатителна фабрика, както и на нови съоръжения за депониране на минни отпадъци. Ще бъдат изградени съвременни хидротехнически съоръжения за предотвратяване на замърсяване на водите в района и надежден мониторинг на компонентите на околната среда. Управлението на използваните материали и отпадъците от производствената дейност ще продължи по добрата практика на „Асарел-Медет“ АД. Ще се прилагат нормативните изисквания, най-добрите налични практики и модерен процес на управление, гарантиращ високо качество, здравословно-безопасна работна среда и опазване на околната среда. Според предварителните разчети проектът ще бъде реализиран в срок от 20 години като ще се развива паралелно с експлоатацията на основното находище „Асарел“ и по този начин ще доведе до пълното и рационално оползотворяване на запасите от медни руди в района. След прекратяване на добивните и преработвателни дейности ще се пристъпи към възстановяване на засегнатите терени, които ще бъдат рекултивирани изцяло. След закриването на обекта ще бъдат осигурени следексплоатационни грижи и мониторинг. Реализацията на инвестиционното предложение ще има пряк позитивен ефект върху запазването на съществуващите и разкриването на нови работни места. Тя ще бъде осъществена от висококвалифицирания екип на дружеството, като се предвижда откриването на около 40 нови високо платени работни места и се очаква позитивен ефект и върху цялостния бизнес климат в общината, в т.ч. увеличаване на концесионните отчисления за общината.

4 КОМЕНТАРА

  1. Такива тровещи града и околната среда предприятия ли бе Иване.Не благодаря.Искам аз и моите деца да дишaме чист въздух и града да не е целия в прахоляк.Защото здравето е много повече от парите които раздават в Асарел.




    0



    0