Начало Общество „Асарел-Медет“АД: Ще участваме в срещи, организирани от легитимни представители

„Асарел-Медет“АД: Ще участваме в срещи, организирани от легитимни представители

СПОДЕЛИ

Ръководството на „Асарел-Медет“ АД проведе на 8 и 10 май 2018 г. в село Попинци две информационни срещи по повод проекта на дружеството за търсене и проучване в площ „Борова могила“. Тези срещи бяха предварително съгласувани между изпълнителния директор и председател на Управителния съвет на компанията инж. Делчо Николов и кмета на кметство Попинци Стоянка Ставрева и оповестени чрез афиши, разлепени на видни места в селото и персонални покани до ръководителите на местни организации и институции. На срещите лично инж. Делчо Николов представи проекта и политиките на „Асарел-Медет“ АД, и даде отговор на всички поставени въпроси, възникнали по повод искането на дружеството до Общински съвет – Панагюрище за учредяване на право на ползване за срок от една година върху 528 кв.м общинска земя в местността „Коминско чукарче“, в землището на село Попинци, за прокарването на 11 сондажа в изпълнение на проекта за геолого-проучвателни работи.
На 8 май в с. Попинци изпълнителният директор получи на ръка „покана“ от жителя на селото Тодор Петкански за среща-разговор в читалище „Искра“, която да се проведе на 12 май от 20.00 часа. Като се абстрахира от ултимативния тон, който не подсказва за желание за равнопоставен и коректен диалог, ръководството заявява следното:
1. „Поканата“ е неподписана, което не дава отговор на въпроса кой организира срещата, за да може наистина да се осъществи диалог с жителите на селото.
2. В нея са посочени две лица за контакт – г-н Тодор Петкански и г-н Георги Даскалов, но никой от тях не се легитимира по никакъв начин като упълномощен представител на жителите на Попинци или поне на част от жителите селото, „които са против разрешителното на „Асарел Медет“ АД за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ „Борова могила“, както пише в заглавието на „поканата“.
3. Поради горепосочените въпроси, Изпълнителният директор отправи писмена покана до двете лица за среща на 10 май в читалището на селото. На тази среща се яви единствено г-н Петкански и останаха неизяснени въпросите за организацията и реда на предложената среща, както и регламент за нейното провеждане.
4. Чрез „поканата“, като условие за провеждане на „срещата-разговор“ се поставя искане за предоставяне на изброени документи, без да се държи сметка за това, че предоставянето на някои от тях е подчинено на специална нормативна уредба (Закон за подземните богатства и подзаконови актове), а за други дружеството ни е обвързано с клауза за поверителност на информацията. Всички документи, за които законодателството предвижда публично оповестяване и то е извършено от съответните органи, както и допълнителна информация за проекта, са предоставени от компанията в Кметство Попинци и са на разположение на всички, които проявяват интерес към тях.
5. „Асарел-Медет“ АД има намерение да продължи информационната си кампания относно обсъждания проект на дружеството, както и да участва в срещи, събрания или събития, съгласувани или организирани от легитимните и законно избрани представители на местната власт – кмет на община Панагюрище, кмет на кметство Попинци и Общински съвет – Панагюрище.