Начало Бизнес „Асарел-Медет“АД участва в престижна конференция за устойчиво развитие на бизнеса

„Асарел-Медет“АД участва в престижна конференция за устойчиво развитие на бизнеса

СПОДЕЛИ

Престижна конференция, част от поредицата за успешни практики в различни бизнес сектори MySuccess.bg на списание ENTERPRISE, се проведе на 8 юни в София. Темата на форума бе „Възстановяване и нови перспективи за устойчиво развитие на бизнеса“, а водещи експерти по въпросите на корпоративната социална отговорност представиха приоритетите на промяната, катализирана и от Covid-19, политиките на европейско ниво и динамиката на развитието на сектора в България.

„Как се справя с пандемията минна компания с 24-часов режим на производството?“, „Трудно ли се опазват доходите на хората в ситуация на здравна криза?“ и „Запазва ли „Асарел“ инвестициите си в най-модерни технологии на фона на коронавируса?“ бяха само част от въпросите, на които Бисерка Янева, директор „Човешки ресурси“ в „Асарел-Медет“АД, даде отговор в рамките на събитието. Освен присъстващите на живо, голям брой участници се включиха и онлайн, като също имаха възможността да задават въпроси към лекторите.
Пред присъстващите Бисерка Янева представи дейността на „Асарел-Медет“, както и мащабните инвестиции, които компанията измерва не само чрез възвръщаемост, а чрез глобалните цели, които защитава и следва. Основен акцент в предствянето й бе как дружеството посрещна пиковете на пандемията и какви мерки са предприети за запазване темпа на работа и здравето на работещите. „Най-голямата ценност за нас са хората. В разгара на кризата с коронавируса приоритет за дружеството ни бе да ги запазим живи и здрави, да опазим доходите им и техните работни места“. На въпрос от публиката „Какво подтиква „Асарел-Медет“ да продължава с дългосрочните инвестициии както в модерни технологии, така и в различни социални проекти?“ Янева отговори, че пред „Асарел“ не стои друг избор. „Като компания, която иска да е визионер в бранша и да работи за едно устойчиво развитие, което да остане след нас не само утре, но и след години, е задължително да се правят дългосрочни планове и иинвестиции, които да оставят добавена стойност за поколенията“, сподели още тя.
Д-р Марина Стефанова, автор и създател на онлайн платформата CSR AdviceBox, представи традиционния преглед на състоянието на корпоративната социална отговорност в България. Заедно с д-р Жюстин Томс от Нов български университет, направиха и тематичен work shop, като представиха вдъхновяващи лидери и концепции за лидерството, част от книгата им „Лидери за ново начало“.
За реализиране на принципите на корпоративната социална отговорност в България съществена роля има и държавата. Примери за това дадоха Елена Каменова от Министерството на труда и социалната политика и Елена Пищовколева от Министерството на икономиката.
Кулминация на събитието бе онлайн включването на Мария Алексиу, член на CSR Europe Steering Committee, председател на CSR Greece и старши съветник устойчивост на Titan Group. Тя представи европейската рамка за корпоративна социална отговорност и посочи, че обществото е в процес на пълна трансформация, катализирана заради пандемията. „За промяната е необходима подготовка, която трябва да започне с уеднаквяване на стандартите за социална отговорност, подкрепа на малките и средни предприятия, насърчаване на сътрудничеството и подобряване на диалога. Няма как организациите или правителствата да се справят с този преход сами“, заключи Мария Алексиу.
За финал Миглена Димитрова от Българска фондова борса, представи мозъчния тръст за зелени финанси и отговорно инвестиране, който е в процес на учредяване.