Начало Общество „Асарел – Медет“ дари машина за разчистване на базата на България на...

„Асарел – Медет“ дари машина за разчистване на базата на България на Южния полюс

СПОДЕЛИ
manituСлед тримесечно пътуване двата контейнера, в които е натоварена многофункционалната самоходна машина „Manitou 930“ и приставките й, пристигнаха в чилийското пристанище Пунта Аренас, разположено на брега на Магелановия проток. Това съобщи директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. В средата на ноември товарът, заедно с първата група участници в 23-та Българска антарктическа експедиция, с чилийския военен кораб „Ахилес“ ще продължи до Полярната ни станция „Св. Климент Охридски“.

Шестимата българи, които ще заминат от София на 07 ноември, ще имат нелеката задача да разконсервират базата и да асистират разтоварването на сложната машина. Разтоварването на „Маниту“ ще представлява сложна операция – контейнерът ще бъде свален от кораба с кран върху плаващ понтон, от който при достигането на брега машината трябва да слезе на сушата на собствен ход, като издебне подходящ момент на временно стихване на бурния океан.

Първата задача на дареното от „Асарел – Медет“ съоръжение ще бъде разчистването на снега около буквално погребаните под снежните преспи през последните години постройки на Българската база
Източник: „Стандарт“