Начало Общество „Асарел-Медет” е дарил на българската полярна база телескопичен повдигач

„Асарел-Медет” е дарил на българската полярна база телескопичен повдигач

10
0
СПОДЕЛИ

89ba0a93200303baf8a40151b5a382bc

Специализирана машина – телескопичен повдигач Manitou, е отплавал вчера от пристанище Варна с кораб-контейнеровоз за Пунта Аренас (Чили) и българската полярна база на о-в Ливингстън през Босфора, Дарданелите, Гибралтар и Панамския проток.

Машината на стойност 200 хил. лв. е дарение от „Асарел-Медет“ АД, Панагюрище за Националния център за полярни изследвания към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя е единствената възможност да бъде спасена от разрушаване инфраструктурата на българската полярна база.

e671431ab575aa3442f317f7571ad876

Изминалите два полярни сезона се характеризират с много обилни снеговалежи – резултат от климатичните промени. Затоплянето на климата се наблюдава най-отчетливо в района на Антарктическия полуостров, където се намира българската полярна база „Св. Климент Охридски“. С промяната на температурите се увеличава влажността, снеговалежът, променя се посоката на ветровете и се пренася много сняг от близко разположената планина Фризленд.

Първата къща-музей, построена преди 25 години, е под 2 м сняг, а новите две пирамидални постройки, които имат научни лаборатории, лекарски кабинет, спални помещения и санитарни възли, може да бъдат безвъзвратно загубени.

Дарената машина ще позволи да бъдат осъществени предвидените международни научни проекти и изпълнена програмата на предстоящата 23-та Българска антарктическа експедиция, която започва в края на октомври тази година.

Източник: cross.bg