Начало Бизнес „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ ИЗПЪЛНЯВА АНТИКРИЗИСНА ПРОГРАМА ЗАРАДИ СРИВА НА ЦЕНАТА НА МЕДТА

„АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ ИЗПЪЛНЯВА АНТИКРИЗИСНА ПРОГРАМА ЗАРАДИ СРИВА НА ЦЕНАТА НА МЕДТА

СПОДЕЛИ

Asarel_Ot samolet_2011_IMG_0057 (3)През последното тримесечие на 2015 г. и от началото на настоящата година „Асарел-Медет“АД изпълнява програма с антикризисни мерки заради срива на цените на металите на международните пазари. Това посочи изпълнителният директор на дружеството инж. Делчо Николов, като представи равносметката за 2015 г. и открои приоритетите за настоящата година.
Той подчерта, че се наблюдава драстичен спад в цените на всички метали, които достигнаха най-ниските си нива за последните години. Сериозната криза се дължи основно на забавен икономически ръст на най-големия потребител Китай, като се характеризира с дълбочина, продължителност и неопределеност и поставя компаниите пред тежки изпитания. Сега основната цел пред дружествата от сектора е оцеляване и съхранение на потенциала им, посочват анализатори на глобално и национално ниво.
Само за последната година цените на основните метали се сринаха с около 30%, сочи статистиката. В резултат от намаляващото търсене в световен мащаб, през последните седмици част от големите световни лидери в добива като „Рио Тинто“, „Англо Американ“ и „Гленкор” също обявиха редица мерки, свързани със ситуацията. Преустановява се работата на много минни компании и се съкращават десетки хиляди работни места, спират се инвестиции и дивиденти, а компаниите се обезценяват.
„Очакванията ни са низходящата посока на цените на металите да продължи през настоящата и следващите няколко години. Ние обаче вярваме, че благодарение на опита ни, както и на големите ни инвестиции в иновации, които далновидно направихме през годините, ще успеем да преодолеем този труден период. Справяли сме се с подобни катаклизми и досега“, заяви инж. Делчо Николов.
Той коментира, че дружеството има свои политики за мониторинг и управление на ценовия и валутен риск, както и предварително разработен комплекс от мерки, които се прилагат при подобни неблагоприятни пазарни ситуации. В годините на по-добра конюнктура „Асарел-Медет“АД извърши необходимите инвестиции, които доведоха до оптимизация на технологичните и организационни процеси и до снижаване на производствената себестойност. Същевременно мениджмънтът предприема действия за редуциране или отлагане във времето на някои планирани в предишни периоди инвестиции. Извършва се преоценка и преструктуриране на разходите във всички звена и направления. Приоритет за компанията остава стремежът за запазване на работните места и възнагражденията на служителите, въпреки неблагоприятните условия, заяви още изпълнителният директор.
При анализа на резултатите за 2015 година инж. Николов подчерта, че всички натурални, технологични и финансово-икономически показатели са изпълнени спрямо заложеното в бизнес плана на дружеството, като са съпоставими с тези от предходната 2014 година.
Откроено бе, че през миналата година „Асарел-Медет“АД реализира два мащабни инвестиционни проекта. След като през 2011 год. бе открита Циклично-поточна технологична линия за транспорт на откривка за 100 милиона лева, през 2015 година в експлоатация бе въведена и Циклично-поточна технологична линия – ЦПТ-3 за трошене и транспортиране на руда от рудник „Асарел“ до корпус „Едро трошене“ на Обогатителната фабрика. Новата ЦПТ-3 е с производителност от 3 хиляди тона на час. С пускането й в експлоатация се постигна икономически ефект от скъсяването на транспортното разстояние и значителното намаление в обема на произведените тонкилометри от автосамосвалите. Това пряко рефлектира върху по-ниската себестойност на извозената минна маса, като се изразява и в значим екологичен ефект от намаление на отделяните от автосамосвалите газове. Инвестиционните разходи за проектиране, преоборудване, преместване, строително-монтажни работи и пускане в експлоатация на ЦПТ-3 са в размер на около 20 милиона лева, показва равносметката.
На пълни обороти през 2015 година заработи и модернизираната изцяло първа секция на флотационното отделение на Обогатителна фабрика, като в този проект бяха вложени 25 милиона лева. За реализацията му беше проучен световният опит и се достави последно поколение оборудване на водещите производители. Изградени са ново въздуходувно и компресорно стопанство, които обезпечават работата на цялото флотационно отделение. Въведена е и нова контролна система за автоматизация, при която чрез визуализация са обхванати всички процеси във флотацията. С извършената реконструкция и модернизация се подобряват технологичните показатели и се намалява разходът на електроенергия, информира изпълнителният директор.
В отчета за 2015 година бе подчертано още, че „Асарел-Медет“АД реализира и два мащабни социални проекта в Панагюрище с дългосрочна добавена стойност за региона и страната.
На 20 август бе открита новата многофункционална спортна зала „Арена Асарел“. Инвестицията е на стойност 15,5 милиона лева и бе реализирана от дружество „Спорт Инвест Панагюрище“ ООД, в което като съдружници участват „Асарел-Медет“АД и Община Панагюрище. Модерното спортно съоръжение е с капацитет от общо 2300 места в двете зали и предлага възможности за провеждане на състезания от национален, европейски и световен ранг в над 30 вида спорт. В нея освен състезания вече се провеждат концерти, изложби и други форуми.
Извършена бе и модернизацията на старата общинска болница в Панагюрище и превръщането й в модерен многопрофилен медицински комплекс с високотехнологичен център за лъчелечение. Инвестицията е за над 60 милиона лева и това е най-мащабният проект за българското здравеопазване през последните 25 години. За този проект „Асарел Панагюрище Здраве” ООД получи сертификат за „Инвеститор Първи клас”. Свръхмодерният комплекс разполага с техника от последно поколение, която е уникална не само за България, но и за Югоизточна Европа.
Проектът се реализира чрез публично-частно партньорство между Община Панагюрище, „Асарел-Медет“АД, привлечени от дружеството инвеститори и десетки лекари и медицински специалисти от Панагюрище и страната, подчерта инж. Делчо Николов.
Той заяви, че въпреки неблагоприятната ситуация дружеството ще продължи подкрепата си за устойчиви и значими проекти и инициативи, но призова и другите представители на панагюрския бизнес също да подпомагат активно и последователно реализацията на идеи и събития, които определят развитието на Панагюрище и региона като водещ туристически, културен и спортен център и привлекателно място за живеене, инвестиции и работа.