Начало Общество „Асарел Панагюрище Здраве” получи сертификат за инвеститор първи клас

„Асарел Панагюрище Здраве” получи сертификат за инвеститор първи клас

73
0
СПОДЕЛИ
Инж. Делчо Николов, изпълнителен директор на „Асарел-Медет” АД, министърът на икономиката Божидар Лукарски и управителят на „Асарел Панагюрище Здраве” д-р Борислав Ацев

Заради инвестицията във високотехнологична болница

Инж. Делчо Николов, изпълнителен директор на „Асарел-Медет” АД, министърът на икономиката Божидар Лукарски и управителят на „Асарел Панагюрище Здраве” д-р Борислав Ацев

Инвестицията за изграждане на модерен медицински комплекс с високотехнологичен център за лъчелечение донесе на „Асарел Панагюрище Здраве” ООД сертификат за инвеститор първи клас по Закона за насърчаване на инвестициите. По този начин държавата се ангажира да насърчава реализацията на проекта и да осигурява съкратени срокове за административно обслужване.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски връчи сертификатите на управителя на дружеството д-р Борислав Ацев и на изпълнителния директор на „Асарел-Медет”АД инж. Делчо Николов на 22 декември. Панагюрската инвестиция бе отличена от Българската агенция за инвестиции на тържествената церемония в столицата заедно с още четири други – изграждане на високотехнологичен център на „Ай Би Ем България”, проект на световния лидер в клиничните проучвания на лекарства Quintiles, разширяване производството на чипове за автомобили на „Мелексис България” и създаване на център за управление на данни на „Райсволф България”.

„Общата ни инвестиция за модернизация на болницата и изграждането на високотехнологичен център за лъчелечение ще бъде над 60 млн. лв. и с нея се откриват над 500 работни места за висококвалифицирани специалисти. С това една общинска болница ще се превърне в модерен многопрофилен комплекс, който ще има център за лечение на онкологични заболявания от национално значение. Това ще бъде едно бижу не само за България, но и за Балканския полуостров”, заяви д-р Борислав Ацев при получаването на първия сертификат. Управителят на „Асарел Панагюрище Здраве” подчерта още, че това е първото по рода си публично-частно партньорство и е най-голямата инвестиция в българското здравеопазване за последните 25 години. Той коментира, че в Панагюрище ще се лекуват не само пациенти от страната, но и от чужбина. С грижа за българските пациенти у нас за първи път ще бъде създаден и т.нар. международен туморен борд. Благодарение на него онкоболните ще могат да се консултират на място в болницата не само от нашите водещи лекари, но и от световни топ специалисти, ангажира се управителят на „Асарел Панагюрище Здраве”.

Инж. Делчо Николов – изпълнителен директор на панагюрската минна компания „Асарел-Медет”АД, която е мажоритарен съдружник в този проект, също посочи, че в Панагюрище е изградена болница на бъдещето и внедрената техника е от последно поколение. „Дружеството ни бе първата българска компания, която през 2005 г. получи сертификат за инвеститор първи клас заради нашия проект за модернизация на рудника, обогатителната фабрика и целия производствен цикъл. Сега се гордеем, че имаме същия сертификат и за една инвестиция, която има изключителен социален ефект и е уникална по рода си като партньорство между индустриално предприятие, община и медицински специалисти”, допълни той.

Предвижда се обновената многопрофилна болница да бъде официално открита в началото на 2016 година.