Начало Общество Асен Гечев, приет с максимален бал в УХТ: Избрах най-добрия университет

Асен Гечев, приет с максимален бал в УХТ: Избрах най-добрия университет

СПОДЕЛИ

Асен Гечев е един от седемте първокурсници в Университета по хранителни технологии, приети с максимален бал. Младежът е от Панагюрище и от тази година изучава специалност „Компютърни системи и технологии“ в УХТ. При откриването на учебната година на 12 септември ректорът проф. д-р Пламен Моллов връчи първо на Асен Гечев студентската книжка и таблет, а след това и на останалите.

“Не очаквах такова внимание към нас, лично ректорът да ми даде студентската книжка и таблета. Останах изненадан, но се почувствах и горд“, сподели пред ПловдивПрес Асен Гечев.

Той е завършил Средно училище „Нешо Бончев“ в родния си град с пълно отличие. Явява се на кандидатстудентски изпит по математика през юли и изкарва най-високата оценка, приемат го с максимален бал в УХТ. Признава, че математиката е любимият му предмет от малък, а заслуга за това има неговата майка, която е учител по математика.

В 7 клас пък негов приятел провокирал интереса му към компютрите. „Той създаваше сървъри на различни онлайн игри и сайтове, стана ми интересно, запалих се по програмирането и искам с това да се занимавам“, казва Асен Гечев.

Познати и приятели му препоръчали Университета по хранителни технологии и го насърчили да кандидатства „Компютърни системи и технологии“. По-големият му брат завършва Техническия унивреситет в София и има сходна специалност.

За тези почти 2 месеца откакто е студент Асен Гечев и за миг не съжалява, че се е записал в единствения по рода си университет на Балканския полуостров. Живее в общежитие и не губи време за придвижване до УХТ.

„Избрах най-добрия университет, преподавателите са изключителни професионалисти, обясняват ни подробно всичко с много търпение и внимание. Сега изучавам физика, висша математика, английски език, програмиране, компютърни приложни среди. Заради противоепидемичните мерки минахме на онлайн обучение, но от училище вече сме свикнали да бъдем в електронна среда. От УХТ още първия ден ни дадоха на всички първокурсници таблети. Аз си имам и лаптот, слушам лекциите, правя заданията, които са ни дали преподавателите, нямам проблеми“, разказва студентът.

След като завърши бакалавърската степен, е решил да продължи и магистратура. Няма намерение да ходи в чужбина, иска да остане в Пловдив.

„ Ако един млад човек е упорит и полага усилия, може в България да постигне много и да се реализира успешно. Пловдив ми харесва като град, искам тук след време да успея в професионален план, а вярвам, че дипломата от УХТ ще ми отвори врати и ще започна веднага работа“, убеден е първокурсникът, приет с максимален бал във вуза.

В свободното си време Асен Гечев поддържа форма във фитнес залата, а любимото му хоби е фотографията. „Обичам да снимам природата, залези, изгреви, стари сгради и всичко, което ми грабне окото. Баща ми е професионален фотограф в Панагюрище и покрай него се запалих. Даже преди месец участвах във фотоконкурс за УХТ. Може би един ден ще направя фотоизложба, но засега не ми е останало време да помисля над идеята“, признава младежът. Като голяма част от връстниците си и той е активен в социалните мрежи Facebook, Instagram и TikTok.

С колегите си вече са решили къде ще бъдат на първия за тях студентски празник. Ако мерките заради коронавируса позволяват, първокурсниците ще се забавляват на 8 декември в Банско.

Асен Гечев е готов да покани и състудентите си в Панагюрище след време, за да покаже забележителностите и да им разкаже историята на града, който е център на Четвърти революционен окръг по време на Априлското въстание.

Текст: Галина Георгиева

Източник: plovdiv-press.bg