Начало Култура Атанас Сугарев за енциклопедията на Априлското въстание: Безценна книга

Атанас Сугарев за енциклопедията на Априлското въстание: Безценна книга

СПОДЕЛИ

„Подариха ми енциклопедията на Априлското въстание и аз, като заклет панагюрец, се изкуших да напиша няколко реда за нея.“ – ни пише на редакционния мекл Атанас Сугарев – внук. С радост публикуваме неговия текст.

 

Прелиствам публикуваното съвсем наскоро великолепно издание „Априлското въстание 1876 година“ – кратка историческа енциклопедия с автори доц. д-р Атанас П. Шопов и Десислава Костадинова и си задавам въпроса какво всъщност знаем за този величав български подвиг. Много или малко? Има ли непознати герои и безименни жертви? Знаем ли реалния мащаб и броя на участниците? Какъв е техният принос за този кървав празник на българския дух?  Чували ли сме за Бояджишкото клане, например? Или откъде идва изразът „жено врачанска“? Знаем ли кои са предателите и страхливците?

        Да, при честванията в родното ми Панагюрище винаги се изброяват водачите и главните дейци, хората поднасят венци на признателност, аплодират разтърсващите послания в словото на кмета Никола Белишки, пропити с болка и възторг. Но след зарята в нас остават страшни въпроси и може би не по-малко страшни отговори – дали днес бихме пожертвали материалното благополучие и бихме обрекли не само своя живот, но и този на нашите близки? Вникваме ли в болката и трагедията на знайните и незнайните тогавашни рицари на българщината? Запознати ли сме с тяхната безпримерна саможертва? Достойни ли сме за тях?
        Голяма част от отговорите намираме в кратката енциклопедия на Априлското въстание. В нея статиите за стотиците участници и събития са подредени по азбучен ред. Представени са всички негови аспекти – зараждане и организация, революционни комитети и окръзи, събранието на Оборище, дейци и провеждане на въстанието, чети, разгром и отзвук в Европа и света след неговото потушаване. Прави впечатление не само огромният обем на обработената информация, но и изключително точното, професионално и педантично посочване на изворите от двамата съавтори – директора на Исторически музей в Панагюрище – доц. д-р Атанас Шопов и Десислава Костадинова. На фона на познатите ни изследвания и книги, посветени на Априлското въстание, това, според мен, е първият по рода си енциклопедичен справочник. За неговата висока научна стойност изключително много допринасят и многобройните приложения и фотографии, някои от които се публикуват за първи път.
        Просто можем само да сме благодарни на двамата автори за положения многогодишен къртовски труд, съхранили и възродили за нов живот факти и личности от този славен и трагичен епизод в българската история – апогеят на нашето национално-освободително движение, допринесъл със своя безпримерен героизъм най-много за възстановяването на българската държавност.
     Атанас Сугарев – внук