Начало Общество Баби от село Оборище гонят рекорд на „Гинес“ за най-възрастни сестри

Баби от село Оборище гонят рекорд на „Гинес“ за най-възрастни сестри

111
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

На снимката: Мария Мухова
На снимката: Мария Мухова

Мария Мухова и Магдалена Домусчиева от село Оборище атакуват класацията за най-възрастните сестри в света. На 17 май Мария  отбеляза 106-ия си рожден ден. Магдалена пък ще навърши 103 г. на 19 септември.
Двете дълголетници са имали още една сестра, близначка на баба Мария. Тя се е казвала Стоянка Гребчева, но е починала през 2009 г., месец преди да навърши 100 години. Бащата на трите сестри е починал на 107 години.

Сестрите от Оборище завършили навремето прогимназия, четели и пишели добре. Баба Мария отдавна не е добре с очите, но пази картичката с лично посвещение от Бойко Борисов, изпратено за стотния рожден ден заедно с бутилка троянска сливова. Освен това премиерът се обадил лично, за да пожелае още дълги години живот.

Двете баби от Оборище имат всички шансове да влязат в световните класации. Рекордът за най-възрастни сестри е на британките Марджъри Ридъл и Дороти Ричардс. Марджъри е починала през 2013 г. на 105 г., тогава сестра й е била на 108 г., което прави обща възраст от 213 години.

Дълголетниците от панагюрското село засега имат сбор от 208 г. Заедно със Стоянка те са близо и до рекорда в категорията „три сестри“. Първенството тук отново е за Острова. Хилда Грийнинг е починала малко преди да навърши 109 през 2014-а. В онзи момент сестра й Южени Ъндърууд, е била на 107, а най-малката  Мари Хънт  – на 100. Общата им възраст е 316 години, а на Мария, Магдалена и Стоянка през 2009-а – 297 години.