Начало Бизнес Бъдещето на мините и проектът X-Mine се обсъждат на международна конференция

Бъдещето на мините и проектът X-Mine се обсъждат на международна конференция

СПОДЕЛИ
Международният изследователски проект X-Mine, по който „Асарел-Медет“ си партнира с финландски научен институт, производители на оборудване и минни компании от различни европейски страни, беше представен по време на 16-ата Международна научна конференция по открит и подводен добив на полезни изкопаеми.
Събитието се провежда във Варна, като негов организатор е Научно-техническият съюз по минно дело, геология и металургия. Тази година форумът събра учени, индустриалци и минни експерти от България, Англия, Чехия, Сърбия, Германия, Северна Македония, Словения и Русия. В конференцията участваха инж. Иван Андреев, инж. Цветан Николаев, инж. Иван Раленеков, инж. Кирил Йончев, инж. Стойно Илчев и инж. Панчо Панчовски от рудник „Асарел“, заедно с геолога Десислав Иванов от отдел „Минно инженерство“.
Новите сензорни технологии, които бяха тествани по проекта X-Mine със заявката, че ще станат бъдещето на минното дело, бяха презентирани пред минната общност от Десислав Иванов. „Очаква се, че това оборудване ще направи революция още във фазата на геоложките проучвания, сортирането и изследването на минералите. А по-прецизното проучване на находищата ще повиши ефективността, ще намали значително въглеродните емисии и ще направи добива по-екологичен“, подчерта той.
„Асарел-Медет“ е единствената българска компания, която участва в този международен изследователски проект, което донесе на компанията годишната браншова награда за иновации.
Началникът на рудник „Асарел“ инж. Иван Андреев представи пред участниците в конференцията инвестициите на компанията. Над 1,3 милиарда лева са вложени по фирмените програми за устойчиво развитие през последните две десетилетия, а само през 2020 г. за модернизация, екология, енергийна ефективност и безопасност на труда са отделени над 75 милиона лева
„Осъзнаваме своята роля като най-голямата индустриална компания в региона. Наша фирмена кауза са инвестициите в благосъстоянието на обществото и развитието на община Панагюрище, а едни от най-ярките примери в съвременния български бизнес са проектите ни в здравеопазването, туризма, образованието и спорта“, посочи инж. Иван Андреев.
Той даде пример как зелените иновации имат голям принос за намаляването на въглеродния отпечатък и по-голямата енергийна ефективност в модерните минни комплекси. Мащабните инвестиции в циклично-поточни технологични линии за транспорт на руда и откривка са довели до свиване на въглеродния отпечатък от рудничните автомобили с 40%, посочи началникът на рудник „Асарел“. Заради модернизацията на фабриката пък има намаляване с 15% на разхода на електроенергия в процеса на флотация.
„Компанията има най-модерната в Европа инсталация за екстракция на катодна мед, която произвежда от руднични води чиста катодна мед. Това е един от проектите, който показва какъв потенциал има кръговата икономика“, каза още инж. Андреев.
Шестнадесетата международна конференция по открит и подводен добив на полезни изкопаеми продължава от 6 до 10 септември, като участниците дискутират научни, технически и социални аспекти на устойчивостта на минните дейности.