Начало Общество Бъдещите олимпийски и световни шампиони идват в Панагюрище

Бъдещите олимпийски и световни шампиони идват в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Тазгодишното издание е с рекорден награден фонд от $190 000

Настоящият и бъдещ елит в тениса на маса ще се конкурира в Панагюрище по време на 5-ото издание на Seamaster 2019 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open! Това разкри членът на управителния съвет на Българската федерация по тенис на маса (БФТМ) и член на сдружение „Асарел България Оупън” Красимир Симеонов.

„Турнирът е толкова силен, че очакваме по-голямата част от звездите в него да са бъдещите олимпийски и световни шампиони. Почти всички играчи от елита, които са здрави, ще покажат своите умения пред българските почитатели на играта”, сподели Симеонов.

Тазгодишното издание е с рекорден награден фонд от $190 000 – с $30 000 повече от Seamaster 2018 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open. За втори път в историята на състезанието организаторите ще могат да разчитат на китайски спонсор – DHS.

Председателят на БФТМ Стефан Китов поясни на днешната пресконференция, посветена на турнира, че той ще бъде на нивото на световно първенство и подчерта добрите международни оценки, които получават организаторите на състезанието.

Почетният председател на сдружение „Асарел България Оупън”, Иван Александров, подкрепи тези думи: „Признанието идва и от самите играчи – няма състезател, който да е останал недоволен от предоставените условия в залата. Бих искал да акцентирам и върху невероятния принос, който покойният професор Цоцорков има за това България да бъде поставена на световната карта в тениса на маса. Без неговата дейност нищо от това нямаше да бъде възможно!”

На пресконференцията присъстваха още Цветозар Христов – директор на турнира, Асен Попниколов – председател на сдружение „Асарел България Оупън“, Цветомир Цонев – главен секретар на БФТМ и Анелия Карова – част от организационния комитет и многократна държавна шампионка.

Петото поредно издание на надпреварата се случва с ежедневните усилия на основния спонсор „Асарел – Медет“ АД – най-значимото предприятие за региона на Панагюрище, на сдружение „Асарел България Оупън“ и на сътрудничеството с Българската федерация по тенис на маса. По традиция пенсионно-осигурителна компания „Съгласие“ отново подпомага много сериозно организацията и провеждането на турнира. Част от финансирането се поема от Министерството на младежта и спорта. Топ нивото на настилката в „Арена Асарел“ за пореден път се осигурява от Liebherr, а китайската транспортна компания Seamaster, чието име носи и ITTF World Tour, е най-големият международен спонсор на турнира за поредна година.

Върхово постижение тази година ще има и в броя на участниците -316! В Панагюрище отново идват някои от най-добрите състезатели в тениса на маса: световният номер 4 Томоказу Харимото (Япония), неговите сънародници Коки Нива и Юн Мизутани, както и корейците Джан Вуджин и Лий Сансу. Както и през 2018, и сега ще има солидно китайско участие, макар и без шампионите по единично Сю Син и Дин Нин. Европейското присъствие също впечатлява – вторият от Европейските игри в Минск 2019 Джонатан Грот (Дания) заяви участие, а номер 15 в света ЛиъмПичфорд отново ще е сред основните атракции в „Арена Асарел“. И когато става въпрос за атракции, няма как да не насочим вниманието и към нигерийския шоумен КуадриАруна – 1/4 финалист от Олимпийските игри в Рио преди 3 години, когато по сензационен начин изхвърли германската легенда Тимо Бол!

В последните мигове на срока за записванев турнира заявка подаде и четирикратният олимпийски медалист Дмитрий Овчаров! Германецът дебютира в Панагюрище с титла през 2017, но преди 12 месеца не успя да повтори постижението си и сега ще е амбициран да се върне сред призьорите.

При дамите нещата изглеждат дори още по-впечатляващо! Отново ще видим най-силните японски състезателки – изпъква двукратната шампионка в Панагюрище  и на сингъл, и на двойки Касуми Ишикауа. 18-годишната сензация Мима Ито също ще радва българските фенове. Ще видим и редица медалистки от Европейските игри в Минск. Спечелилите сребърни медали в отборната надпревара за Румъния Бернадет Соч, Елизабета Самара и Даниела Додеан-Монтейро идват в Панагюрище. Участие е заявила и вицешампионката на сингъл – играещата за Германия Хан Ин.

                Българското участие – общо седем български състезатели ще вземат участие на Seamaster 2019 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open, като двама от тях започват от основната схема поединично – при мъжете това е Теодор Александров, а при дамите във фазата на директните елиминации вПанагюрище отново ще видим европейската шампионка на двойки за девойки от Гимараеш ’17 Мария Йовковa (носителка на наградата на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков за най-перспективна състезателка). В квалификациите започват Денислав Коджабашев и младият талант Стефан Тодоров (също носител на наградата на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков), а при дамите ще имаме три представителки – държавната шампиона Полина Трифонова, Ивет Илиева и Калина Христова.

Денислав Коджабашев и Теодор Александров отново ще радват публиката с изявите си при мъжките двойки. През 2017 Коджабашев и Александров направиха фурор в надпреварата, достигайки до 1/4 финалите и това дава основания да очакваме силно представяне от най-обиграния ни дует. Мария Йовкова и Полина Трифонова ще сформират българския тандем при жените.

Настоящото издание ще предложи на зрителите в „Арена Асарел“ за пръв път и атрактивната дисциплина смесени двойки, където ще има и българско участие в лицето на Мария Йовкова и Денислав Коджабашев.

През идните дни почитателите на тениса на маса в България за първи път ще имат възможност да закупят билети за Seamaster 2019 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open в мрежата на Eventim!