Начало Общество Бъдете благодарни на света за всичко, което имате

Бъдете благодарни на света за всичко, което имате

СПОДЕЛИ

За да започнем седмицата с положителен заряд, ви редставяме този кратък, но мъдър наръчник, съдържащ най-ценните уроци, вдъхновени от будизма.

Щастието е вътре в нас, не около нас

През целия си живот ние търсим щастието си навсякъде по света, губим енергия и време да го преследваме, да получим одобрението на околните или утешение от тях… А можем просто да погледнем в себе си – точно там е всичко, което ни е нужно, за да бъдем щастливи.

Избирайте мислите си

Ние сме резултат от своите мисли. Ако говорим или действаме злонамерено, болката ще ни следва. Ако говорим или действаме с чисти мисли, щастието ще бъде наша неотлъчна сянка.

Буда е казал: „Всичко се крие в съзнанието. Ще се превърнете в това, което мислите.“ За да сте щастливи, трябва да изпълните съзнанието си с добри и мили мисли. В противен случай негативното мислене рано или късно ще ви унищожи, защото начинът, по който разсъждавате, определя вашите бъдещи действия.

Бъдете благодарни

Бъдете благодарни за всичко – както за доброто, така и за лошото. Защото доброто ни прави щастливи, а лошото – мъдри.

Празнувайте победите си

Празнувайте всяка победа и радост в живота си! Не приемайте нищо от това, което се случва с вас, за даденост. Радвайте се от сърце на всеки успех, дори и на най-мъничкия!

Всеки човек влиза в живота ни с цел

Никой, посетил за много или малко живота ни, не е случаен. Но от нас се иска да направим важен избор: дали да се учим от него или да го отхвърлим. Подобна поука има и в думите на Йордан Радичков: „Всеки човек е поука за другите – добра или лоша“…

Не спирайте да ВЯРВАТЕ!

Сигурно сте го чували хиляди пъти: Не спирайте да вярвате. Бъдете убедени в това, че в най-трудните моменти Вселената ще ви помогне. Животът никога не ни поставя пред изпитания, които не можем да понесем.

Не приемайте всичко толкова присърце!

Ще дойде ден, в който ще съжалявате, че сте страдали за нещо, което не е заслужавало сълзите ви. Осъзнайте, че постъпките на хората са само и единствено отражение на това, което се случва в живота им, и нямат абсолютно никакво отношение към вас самите. Щастливите хора не нараняват другите. Щастливите хора не причиняват болка на другите. Този, който обижда и наранява, е дълбоко нещастен. А вие нямате нищо общо с това.

Природата има лечебни сили

Съзерцанието на красив пейзаж, разходката, звукът на водата, топлината на слънцето – всичко това е по-ефективно от всяко лекарство. Това е най-чистата форма на жизнена енергия. Не се лишавайте от нея!

Осъзнаването на даден проблем означава наполовина да го разрешите

Не очаквайте да сте здрави – психически и физически, нито да продължите нагоре по стълбата на живота, докато не разберете и не приемете вашите слабости, страхове и недостатъци. Насочете ярък лъч светлина към тях и ги приемете… Осъзнайте, че единственият начин да се освободите от тях е да преминете през тях. Винаги боли, когато се сблъскваме с истината, но заключването й дълбоко в нас разболява.

Перфекционизмът е просто илюзия

Не бъдете толкова строги към себе си. Отпуснете се и си позволете да грешите, да се учите от грешките си, а междувременно да не спирате да сте щастливи, независимо от резултата.

Светът, който ни заобикаля, е огледало

Всичко онова, което толкова обичаме в другите, е всъщност онова, което обичаме в самите себе си. И обратното – това, което ни натъжава в другите е знак какво трябва да подобрим в себе си.

Научете се да прощавате

„Омразата не се спира с омраза, а само с любов. Това е вечното правило.“

Това е ценно умение, което е полезно и необходимо предимно на вас, а не на човека, който ви е засегнал. Прощавайки, ние получаваме свободата и покоя, които заслужаваме. Болката и обидата тровят душата и ни пречат да живеем с вдъхновение и енергия.

Бъдете искрени

Всичко ще се промени, когато се научите да бъдете искрени. Заслушайте се в себе си. Какво действително искате? Много често този въпрос е истинско предизвикателство, защото е трудно да дадем честен отговор.

„Изчистете“ обкръжението си

Обградете се само с хора, които ви подкрепят и обичат. И им отвръщайте с взаимност. Животът е твърде кратък, за да го пропилявате за хора, които не вярват във вас или ви критикуват, и лишават от сила.

Научете се да давате!

Това е Законът на кармата: Колкото повече давате, толкова повече ще получавате. Споделяйте всичко свое, споделяйте мъдростта си, любовта, таланта си. Споделяйте леко и не съжалявайте за дареното. Повярвайте, много скоро ще видите колко много прекрасни неща се връщат към вас.

Казвайте „Да!“ на всяко нещо, което ви прави щастливи

Казвайте „Да“ на всичко, което ви радва и прави щастливи, и непоколебимо „Не“ на всичко, което ви натъжава и наскърбява. Не забравяйте, че времето е най-ценният ни ресурс, който за съжаление не се възстановява. Затова трябва да го използваме разумно.

Приемете: Понякога приятелството просто свършва

Тъжно е, но е факт. Понякога се налага да се разделяме. Но това не е непременно нещо лошо. И съвсем не означава, че приятелите ни са били лоши. Означава, само че пътищата ни са се разделили. Но макар и посоките ни да не съвпадат, можем да ги запазим в сърцето си.

Страхът може да бъде и добър знак

Позволете на страха да бъде ваш компас. Страхът е сигнал какво наистина искаме и от какво се нуждаем в този живот.

Бъдете благодарни

Бъдете благодарни за всичко, което имате. Изпитвайки благодарност, ние създаваме около себе си пространство за още изобилие, за още повече радост, любов и просперитет.

Живейте сега!

Спрете да се лутате в спомените си или да се тревожите за бъдещето. Живейте днес, живейте сега, в този момент. Това е единственото време, с което със сигурност разполагаме.

Ние трябва да се учим от грешките си в миналото, но не бива да зацикляме на тях, нито да им позволяваме да ни преследват. Планирайте бъдещето, мечтайте, но не с фанатизъм и яростна амбиция. Обичайте своето сега. Само когато се научите да живеете в настоящето, ще бъдете истински щастливи!

Обичайте и показвайте това

Показвайте на любимите си хора колко много означават за вас възможно по-често. Повярвайте, това никога не е прекалено…

Мирът идва отвътре. Не го търсете отвън

Будизмът е философия за живота, която може напълно да промени светогледа и начина ни на живот

Тези правила не са отвлечени идеи за начин на живот, себеусещане и отношение към света. Те са напълно приложими дори в нашето толкова напрегнато, препускащо ежедневие. Будизмът е философия за живота, която може напълно да промени светогледа ни и начина ни на живот.

В статията си Будистките техники в съвременната психология и психотерапия психологът Галина Тодорова посочва, че будизмът оказва силно влияние върху психологията и психотерапевтичните практики в цeлия свят. А обяснението за това е логично, тази древна религия, приемана като по-различна, защото в нея няма Бог, нито верую и догми, има за основна цел да мотивира развитие на осъзнатостта на човека и просветляването му.

Според Далай Лама будизмът е изключително изчистена традиция, която е усъвършенствана в продължение на 2500-те години на анализ и изследване на съзнанието, за да може то да преминава от едно състояние в друго по пътя към повече щастие.

„Без значение дали вярвате или не вярвате в Будизма, може да използвате неговите утвърдени от времето техники, за да контролирате съзнателно емоционалното си състояние“, казва Далай Лама.

И будизмът, и психотерапията имат за основа и цел постигане на градивна личностна промяна и начин на живот, който осигурява на индивида емоционално, духовно и поведенческо удовлетворение. И според двете направления човешкият живот е изключителна „божествена“ ценност и единствено в него можеш да постигнеш зрялост, цялост и творческо развитие.

И двете направления имат за основна цел избягване на страданието, породено от невежеството.

Незнанието е причина за пораждането на желания – които от своя страна създават привързаност към живи или материални обекти, емоции, форми, действия или цели. А когато създадените от човека ценности претърпят промяна, пълно разрушение или трансформация, настъпва страдание…

Единственият възможен начин за преодоляване на страданието, според будизма, е излизане извън цикъла на земната промяна. Главната цел е изграждането и развиването на Не-Его-цели и пълно приемане на „благородната истина“, че както човекът, така и собствената индивидуалност, са част от цикличната промяна на живота и смъртта.

В този ред на мисли най-важното за човешкия живот е постигане на просветление чрез практикуване на умения за преодоляване на земната цикличност и преминаване в състоянието на нирвана извън пределите на земния живот.

Благородната истина е, че именно когато успеем да слеем своето страдание със състрадание към всички чувстващи същества и да ги разтворим в любовта, ние ще постигнем просветление и пълно освобождаване от страданието – за себе си и в много голяма степен и за другите.

В психотерапията преодоляването на емоционалното, психичното и физическо страдание става чрез прилагане на психотерапевтични техники, развитие на умения за адаптивна оценка на света, събитията и Аз-а. Емпатията и състраданието в това направление са част от начините за облекчаване на психичното напрежение и болка.

Главната цел тук е както избягване на страданието, така и постигане на по-високо ниво на съществуване. Основен смисъл на живота са личността и постиженията на човешкия ум. Средствата, чрез които човек усеща своята значимост и пожелава да се освободи от страданието са любовта, състраданието и емпатията.

Медитацията и релаксацията са основните будистки практики и техники, използвани в психотерапията. Релаксацията и мисловните анализи са ефективен начин за преодоляване на психичното и телесното напрежение.

Психотерапията използва медитацията за постигането на сериозна мотивация за разрешаване на проблеми и волево усилие за промяна. Медитацията е начин да „излекуваме” саморазрушителното поведение, което с годините несъзнателно придобиваме чрез апокалиптични мисли, реакции и негативни преживявания. Важен момент в развиването на способността ни да наблюдаваме ума си е като внесем състрадание в наблюдението си. Да внесем състрадание и сърце в самонаблюдението означава да сключим мир със себе си.

Именно състраданието е начинът, по който човек може да премине от критичност, осъждане и дори презрение към толерантност, приемане и любов.

Състраданието зависи най-вече от това да приемаме безусловно себе си и останалата част от света – това е нагласа, която може да бъде култивирана чрез практикуването на медитация.

Източник: Framar.bg