Начало Общество България е една от страните с най-малко сигнали по темата за двойния...

България е една от страните с най-малко сигнали по темата за двойния стандарт при храните

СПОДЕЛИ
restorant

„България е една от страните с най-малко сигнали по темата за двойния стандарт. Когато има повече обществена активност по темата за двойния стандарт при храните и напитките, производителите и търговците започват да предлагат на пазара и по-качествени продукти.“ Това съобщи евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП).

Той и колегата му Андрей Новаков са автори на програма за справяне с двойния стандарт. Тя ще разполага с 1,3 млн. лв. „С тях ще се подпомогнат потребителските организации за тестове с храни, за сравнителни анализи, за информационни кампании, даже за колективни искове“, уточни Радев в интервю за bTV. По думите му този тип тестове са скъпи, последните правени от българската страна са стрували десетки хиляди – а в същото време е редно потребителските организации да имат този инструмент. Освен това националните органи за защита на потребителите в момента трудно санкционират мултинационалните компании. Затова и целта на нашите евродепутати са законодателни промени за централен европейски орган, който да санкционира на ниво ЕС. Радев отбеляза, че дълги години ЕК даже не е признавала, че този проблем съществува.

По темата с решението на КС за Истанбулската конвенция, евродепутатът отбеляза, че в международния документ има много ясни механизми за борба с домашното насилие, но след отсъждането, че е в противоречие с основния закон няма как да продължим напред с ратификацията. Радев беше категоричен, че когато ЕС започне да прилага конвенцията, България няма да бъде принудена да променя вътрешното си законодателство, а само ще се облекчат процедурите по съдебното сътрудничество, когато, например, извършител на домашно насилие се опита да бяга в чужбина.