Начало Бизнес България отново е с най-високи борсови цени на тока

България отново е с най-високи борсови цени на тока

СПОДЕЛИ

От началото на 2020 г. електроенергията на българската борса е втората най-скъпа след гръцката

България отново е с най-високата борсова цена на електроенергията. Данните от сайта www.energylive.cloud показват, че сделките на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) в сегмента „Ден напред“, с дата на доставка 17 февруари, са се сключвали на цена 48.77 евро/мВтч.

За 18 февруари пък цената на българската борса е 45.64 евро/мВтч, като по-висока е само в Гърция – 55.3 евро/мВтч, но там към цената на борсовия ток са добавени различни такси, които у нас се начисляват едва при доставка. Такава е ситуацията и ако се вземат данните от началото на годината – за България средната стойност е 50.45 евро/мВтч, а за Гърция е 55.77 евро/мВтч.

За разлика от днес, когато цената на тока в България е значително над останалите в региона, за утре стойностите са по-близки – в Румъния електроенергия се търгува за 44.14 евро/мВтч, а средната цена за Сърбия е 44.14 евро/мВтч, показват още данните.

За пореден път най-ниска е борсовата цена в Германия, където енергията в сегмента „Ден напред“ се продава на борсата за 21.87 евро/мВтч, или близо два пъти по-малко, отколкото у нас. Трябва да се има предвид обаче, че това не е крайната цена, която потребителите плащат, към нея се начисляват редица такси – за пренос, за достъп, за зелена енергия и т.н., които в Германия са по-високи от българските.

Една от причините за тези разлики в цените се крие в ниската производителност на част от държавните дружества у нас. Например и днес държавната „Марица-изток 2“ работи с под 50% от мощността си заради високите разходите за производство. Сухото време пък е причина за слабото участие на ВЕЦ-овете – по данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) производството на ток от тези мощности е намаляло с близо 50%.

Източник: capital.bg