Начало Общество България участва в координирана от Европол операция срещу трафика на хора с...

България участва в координирана от Европол операция срещу трафика на хора с цел трудова експлоатация

СПОДЕЛИ
restorant

В съвместните дни за координирани действия участваха представители на правоприлагащите органи, инспекциите по труда, имиграционните служби, данъчните власти и други партньорски организации от 26 държави-членки. Операцията на територията на цяла Европа бе насочена към разкриване на организирани престъпни групи, занимаващи се трафик на уязвими групи хора с цел трудова експлоатация. Работата на екипите на терен бе подпомагана от организирания в Европол координационен център, в който участваха представители на участващите държави, включително и на България. В периода 13-20 май бяха предприети действия за защита на жертви и идентифициране на извършители на трафик на хора и подпомагане на нелегалната миграция.
В планираните действия на територията на България, 15-19 май, се включиха служители на главните дирекции „Борба с организираната престъпност“ и „Гранична полиция“ в МВР и на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Проведени са 35 беседи с български граждани, извършени са действия на пет локации. Започнати са проверки спрямо осем души, седем от тях, заподозрени за трудова експлоатация, и един – за сексуална експлоатация.
Паралелно с оперативните действия съвместните екипи, подпомогнати от представители на Националната комисия за борба с трафика на хора и на Посолството на Нейно Британско Величество в Република България, проведоха и информационна кампания за превенция на трудовата експлоатация.
По време на координираната от Европол акцията са извършени проверки на повече от 22 193 души и 6056 превозни средства на над 2900 локации в цяла Европа. В резултат са задържани 133-ма, заподозрени в извършването на този вид престъпления. Идентифицирани са 221 потенциални жертви на трафик. Оперативните действия доведоха и до стартирането на 44 нови разследвания за трафик на хора на територията на ЕС.

Превантивна кампания на Националната комисия за борба с трафика на хора

Много хора, които търсят сезонна или постоянна работа в чужбина, или искат да продължат образованието си в друга държава, стават жертви на измама. Предварителни договорки и обещания на работодатели се разминават драстично с реалните условия. Хората са принудени да работят и живеят в мизерни условия срещу ниско или никакво заплащане. Често документите им биват отнемани, а понякога заплащат нерегламентирани суми за осигурената работа и/или жилище. Ако подобно нещо Ви се е случило или познавате човек, изпаднал в такава ситуация, най-вероятно сте станали жертва на престъплението трафик с цел трудова експлоатация или принудителен труд.

Ако търсите работа зад граница, от НКБТХ съветват да:

– проучите добре работодателя /списък с лицензираните трудови посредници има на сайта на Агенцията по заетостта https://www.az.government.bg/;
– не се доверявате на съмнителни обяви с нереални обещания;
– подпишете договор на български или друг език, който разбирате, както и на официалния език на страната на работодателя;
– не давате документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог.

Не се колебайте да потърсите допълнителна информация от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Агенция по заетостта, Служби по трудови и социални въпроси към посолствата на България, Национална и местни комисии за борба с трафика на хора, бюрата по труда.
Информирайте се за адреса и телефона на българското посолство/представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях или полицията.