Начало Общество „Българската Коледа“ ще помага на деца с тежки хронични заболявания

„Българската Коледа“ ще помага на деца с тежки хронични заболявания

70
0
СПОДЕЛИ

bulgarskata-koleda

В подкрепа на децата с тежки хронични заболявания“ е темата на новото издание на „Българската Коледа“ кампанията за 2016/2017 година, съобщи президентът Росен Плевнелиев по време на официалното обявяване на четиринадесетото издание на благотворителната инициатива.

Държавният глава заяви, че за пети път през своята история „Българската Коледа“ поставя акцент върху конкретна тема. Целта е общественото внимание да се насочи към актуален проблем в сферата на детското здравеопазване и да насочи своите усилия в намиране на устойчиви решения за него.

„Новото издание на „Българската Коледа“ си поставя амбициозната цел да помогне на децата с тежки хронични заболявания чрез осигуряване на модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение и рехабилитация в университетските и областни лечебни заведения. Тази апаратура ще даде възможност за навременна и прецизна диагностика, и оптимално лечение при тези заболявания„, посочи Плевнелиев.

Тежките хронични заболявания при децата протичат за дълъг период от време, а често и през целия живот. Различни по степен на тежест хронични заболявания засягат все повече деца. От инициативата „Българската Коледа“ възнамеряват да помогнат за диагностика, включително генетични изследвания, медикаментозно лечение, медицински изделия и помощни средства, рехабилитация, логопедична и психологична терапия.

„Дарителството ни прави по-добри и ни кара да се чувстваме пълноценни личности, защото какво друго, ако не доброто дело, осмисля човешкия живот и какво друго, ако не подадената ръка и спасеното дете, ни прави хора“, заяви държавният глава.

„Вече 13 години „Българската Коледа“ е нашата лична грижа за здравето на българските деца и ни напомня, че има хора, изпаднали в беда, а на нас ни дава шанс да помогнем.

Искрено вярвам, че в навечерието на Коледните и Новогодишни празници, отново ще обединим усилията си, водени от най-голямата ни отговорност – грижата за здравето на децата.“, призова президентът като благодари на всички, които са дарявали за кампанията и които ще продължават да го правят.

Държавният глава заяви, че за пети път през своята история „Българската Коледа“ поставя акцент върху конкретна тема с идеята да фокусира общественото внимание към актуален проблем в сферата на детското здравеопазване и да насочи своите усилия в намиране на устойчиви решения за него.

Росен Плевнелиев подчерта, че за 13-те години 3 409 деца са получили помощ, за да се преборят с болестта, общо 28 млн. лв. са събраните средства през годините и 229 лечебни заведения в цялата страна са получили като дарение съвременна високотехнологична апаратура за лечение и рехабилитация.

Президентът Плевнелиев заяви, че през 2012г. са подпомогнати 358, а предоставените за тях средства са над 770 000 лв. и нова медицинска апаратура за 13 болници в страната на обща стойност близо 600 000 лв.

През 2013г. кампанията бе посветена на рехабилитацията на деца с неврологични заболявания. Тогава са събрани 2 072 500 лв., осигурена е подкрепа за лечение и рехабилитацията на 485 деца и е реализирана основната цел на кампания 2012/2013г. – ежедневна, високоспециализирана и високотехнологична рехабилитация да стане реално достъпна в цялата страна.

„Благодарение на щедростта на своите дарители, кампанията успя да помогне за развитието на десет рехабилитационни центъра в цялата страна, дарявайки им медицинска апаратура за близо милион и половина лева“, каза още Росен Плевнелиев.

„През 2014 г. „Българската Коледа“ целеше да има по-малко деца с увредено зрение и увреден слух. Тогава са събрани 2 163 004 лева. С близо 950 000 лв. Са подкрепени 524 деца. Останалите средства „Българската Коледа“ дари за медицинска апаратура на 30 лечебни заведения от цялата страна.

В рамките на кампания 2014/15 г. грижата бе насочена към децата с вродени заболявания. Събрани са близо 2 млн.лв. Подкрепа получиха 496 деца за диагностика, лечение и рехабилитация. Осигурена е и съвременна високотехнологична апаратура за 10 университетски и областни лечебни заведения, заяви държавният глава.

Росен Плевнелиев каза още, че по време на тринадесетото издание на благотворителната инициатива през 2016 г., посветена на децата в реанимация са събрани почти 2 400 000 лв., а с над 600 000 лв. от тази сума са помогнати на 480 деца за диагностика, лечение, рехабилитация, медицински изделия и помощни средства.

Дарена е медицинска апаратура за над милион и половина лева на 19 лечебни заведения от цялата страна.

През последните години са направени промени в клиничната пътека за рехабилитация на деца с церебрална парализа, деца с ревматоиден артрит и за деца с нефротичен синдром, което е дало възможност медикаментозната им терапия да бъде осигурена от Националната здравноосигурителна каса. Благотворителната инициатива има своя принос и за въвеждане на скрининг за очни и слухови заболявания и за решаване на въпроса с финансирането на подмяната на речевите процесори, компонент от кохлеарната система при имплантираните деца.

Успехът на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ се дължи най-вече на добрата воля и проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи.  Защото Вие, дарителите и доброволците сте „Българската Коледа“!

НАПРАВЕТЕ ДАРЕНИЕ ЧРЕЗ:

  • ДАРЕТЕ ПО ИНТЕРНЕТ директно с вашата банкова карта от цял свят
  • Обадете се на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и Mtel – С всяко обаждане помагате с 1 лев на дете в беда. Стойността на всяко обаждане е 1 лв
  • Изпратете SMS на номер 1117 за М-Тел, Vivacom и TelenorС всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. За абонати по договор стойността на 1 SMS е 1 лв. За потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с включено ДДС.
  • Направете банков превод към ОББ                                                                   БНТ
    За „Българската Коледа“
    IBAN: BG13UBBS80023300186210
    BIC код: UBBSBGSF
  • Дарете по интернет чрез UPay
  • Дарете по интернет чрез ePay.bg