Начало Бизнес Българската минерално-суровинна индустрия отбеляза професионалния празник на миньора

Българската минерално-суровинна индустрия отбеляза професионалния празник на миньора

СПОДЕЛИ

Уникално излъчване на живо от подземен рудник Челопеч се осъществи по време на празника на миньорите в центъра на столицата

На 18 август 2017 г., в деня на Успението на Св. Иван Рилски, тържествено бе отбелязано Националното честване на Деня на миньора – професионалният празник на работещите в минерално-суровинната индустрия на България, съобщи БМГК.

В началото на събитието, което бе открито от председателя на Българска минно-геоложка камара проф. дтн Николай Вълканов, се осъществи уникална връзка в реално време с миньорите от Рудник Челопеч, които поздравиха всички свои колеги с изпълнение на живо на гайдарски състав „Петко Войвода“ от 600 метра под земята. По този начин браншът показа високото ниво на развитие на съвременните технологии в добивната индустрия у нас, съизмеримо с най-високите световни стандарти.

След официалното откриване на тържественото събрание, всички участници и гости отдадоха почит с едноминутно мълчание пред паметта на дългогодишния председател на БМГК проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

По време на събитието бе представен доклад за състоянието на минерално-суровинния отрасъл от председателя на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия проф. д-р Цоло Вутов. Бяха връчени и традиционните годишни награди на отличени компании от бранша за най-добри резултати, иновации, екология, безопасност и социална отговорност. Камарата награди най-добрия студент на МГУ „Св. Иван Рилски“ с награда на Фондация „Асарел“, учредена на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Отличени бяха и дългогодишни членове на БМГК и техни ръководители за навършени през годината юбилеи.

Официални гости на празника бяха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, секретарят по социална политика и здравеопазване на президента на Република България Гълъб Донев, заместник-министрите на енергетиката Жечо Станков и Красимир Първанов, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, председателят на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет проф. д-р Любен Тотев, председателят на Българска академия на науките академик Юлиян Ревалски, президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, заместник-председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Боряна Манолова, заместник-председателят на Българска стопанска камара Камен Колев, ръководителите на всички сродни браншови организации, както и още редица представители на държавната администрация, науката, образователните институции, неправителствения сектор, добивната индустрия, ветерани и студенти. Гости на честването бяха и посланиците на Украйна, Беларус и Румъния.

Спонсори на събитието бяха „Асарел-Медет“ АД, „Дънди Прешъс Металс“ ЕАД, „Геотехмин“ ООД и „Минстрой Холдинг“ АД.

Националното честване на Деня на миньора се организира ежегодно от Българска минно-геоложка камара (БМГК), Научно-технически съюз по минно дело и геология, Федерация на независимите синдикати на миньорите и Синдикална миньорска федерация „Подкрепа“ и се провежда под патронажа на министъра на енергетиката на Република България г-жа Теменужка Петкова.