Начало Общество Българската православна църква отбелязва пренасяне на мощите на трима светци

Българската православна църква отбелязва пренасяне на мощите на трима светци

СПОДЕЛИ

Българската православна църква отбелязва деня на пренасяне на мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец. Св. Новоселски мъченици. Св. прор. Исаия. Св. мчк Христофор.

На този цен църква отбелязва деня на пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия). Паметта на св. Николай се чества два пъти през годината: на 6 декември, когато той се представил на Господ, и на 9 май (св. Николай – летни) – денят на пренасянето на светите мощи на св. Николай от град Мира в Ликия (Мала Азия) в град Бари (Италия). През 1077 г. гр. Мира е бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, Светителят в съновидение разпоредил на един свещеник от гр. Бари да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население. Това станало на 9 май 1087 г. През 1139 г. в гр. Бари е построен храм, посветен на св. Николай, където и до днес се намират благодатните мощи на светеца. Този църковен празник в България е известен като „Св. Николай Летни“.

Според народния календар на този ден жените не трябва да хващат игла през деня, защото „дупчат“ светеца в очите и ще се разболеят от „очибол“. Денят е посветен на Св. Николай Летни, който трябва да осигури дъжд и плодовита година. В негова чест се коли мъжко животно за курбан, за да се предпази реколтата от градушка.

На 9 май Българската православна църква отбелязва събор на св. Новоселски мъченици. Мъченически загиналите по време на Априлското въстание /1876/ християни в Новоселския девически манастир „Св. Троица“ в Априлци  са канонизирани за светци на 3 април 2011 г. от патриарх Максим с решение на Светия синод от 16 март 2011 г. На 9 май 1976 г. в Новоселския девически манастир „Света Троица“ много мирни жители търсят убежище от османските войски, но вместо това намират смъртта си. Сред запазените имена на Новоселските мъченици са тези на двамата свещеници – Никола Барбулов и Георги Дългодрейски, както на седем монахини и на една мирянка.