Начало Общество Български антарктически институт отличи посмъртно проф. д-р Лъчезар Цоцорков

Български антарктически институт отличи посмъртно проф. д-р Лъчезар Цоцорков

СПОДЕЛИ

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков беше отличен посмъртно с юбилеен медал от Bulgarian Antarctic Institute. Призът беше връчен от Christo Pimpirev на председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД Димитър Цоцорков и неговата сестра Велислава Цоцоркова на тържествена церемония, която се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Поводът за събитието беше юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция. Медалът е за подкрепата, която проф. Лъчезар Цоцорков е оказвал през годините на българските полярници. „Асарел-Медет“ е сред първите, които подкрепят нашите антарктици още от далечната 1995 година. През 2014 година компанията ни дари многофункционална машина „Маниту“ на българската база на остров Ливингстън. „Благодарение на тази машина, която ни подари проф. Цоцорков, нашата база влезе в 21 век“, признава проф. Христо Пимпирев.

По случай юбилейната 30-а експедиция в Централното фоайе на Софийски университет беше открита фотографската изложба на Българския антарктически институт „История на българското антарктическо присъствие“ и изложба живопис с картини от Антарктида на Ганка Павлова. Бяха наградени български антарктици – пионери и техни последователи с юбилейните медали, ръчно изработени от Надежда Розева, медалиер-художник, като всеки един е с индивидуална визия.
След края на официалната част, участниците в 28-ата антарктическа експедиция Теодосий Спасов и Християн Цвятков изпълниха музикални пиеси на кавал и китара, композирани в Антарктика. Двамата озвучиха и филма „Танцът на пингвините“, посветен на проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Премиерата на филма беше на 16 октомври 2020 г. в кино „Модерен театър“ в Панагюрище по случай 75 години от рождението на покойния председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД.

Снимки: Български антарктически институт