Начало Култура Български и математика – задължителни в 11-12 клас

Български и математика – задължителни в 11-12 клас

СПОДЕЛИ

Литературата, математиката и чуждите езици, по новите учебни програми, ще бъдат задължителни за всички ученици в 11-и и 12-и клас, независимо дали учениците са избрали профил, или професия, по новия Закон за предучилищното и училищното образование. Това каза Евгения Костадинова, директор на Дирекцията „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН.

Тя уточни, че литературата ще се изучава задължително и с еднакъв брой часове до 12-и клас от всички ученици, защото те ще държат матура по български език и литература.

По новите учебни програми в десети клас ще се учи българска литература и история. Тези ученици обаче в 11-и и 12-и клас отново ще изучават български автори по литература, които ще присъстват и в десети клас с някои от класическите си творби, обясни Евгения Костадинова.

Учителите, които работят в малки населени места и с уязвими групи, ще получат допълнително увеличение на заплатите. При равни други условия повече пари ще получат преподавателите от Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и граничните райони. Това предвижда проект за промени в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, който министърът на образованието Красимир Вълчев представи вчера.

До края на годината не се предвижда ново увеличение на учителските заплати, но в бюджета за т.г. има допълнителни 90 млн. лв., които ще отидат за повишение на възнагражденията в определи региони. От тях 55 млн. лв. вече са раздадени на общини със Закона на държавния бюджет.

Други 35 млн. лв. ще бъдат разпределени за обучение на деца от уязвими групи.

При равно други условия повече пари ще получат учителите от 112 общини от т.нар. региони от целенасочено въздействие – Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и малките гранични райони. Сред общините са Ардино, Кула, Батак, Златоград, Ивайловград.

Училищата, в които има концентрация на деца от уязвими групи, ще могат да формират маломерни паралелки и да ги разделят на две. Допълнително финансиране ще получат и професионалните гимназии, които обучават по 55 специалности.