Начало Любопитно Българските имена- отражение на богатото ни културно наследство

Българските имена- отражение на богатото ни културно наследство

34
0
СПОДЕЛИ

bg_imenaБългарската имена отразяват богатото ни културно наследство и са наследство на различните цивилизации, живели по българските земи – траките, гърците, славяните, прабългарите, римляните. Имената, които днес наричаме български, са наследство от две именни системи – прабългарската и славянската.

От прабългарската обаче е останало съвсем малко влияние, тъй като тези имена са били считани за твърде знатни, а пък са били и трудни за произнасяне. Прабългарските имена са били използвани най-вече от владетели и техните потомци. Такъв е примерът с имена като Котраг, Батбаян, Вокил, Сандоке и други. Повечето от тези имена са се смесили със славянските и вече е доста трудно да разберем произхода им. Славянската именна система е била наложена териториално и племенно, поради това тези имена са еднакви за цялата славянска общност. Със славянски произход са имена като Деслав, Мирослав, Спасимир, Боримир, Живослав, Родислав. Тези имена са давани обикновено със защитна и пожелателна цел. Ето защо броят на имената в българския език, съдържащи думи като благ, драг, мил и слава, е доста голям. За защитните имена се е смятало, че предпазват от зли сили – Страшимир. Твърде разпространени днес са имената съчетаващи защитни и пожелателни имена – Венцислав, Борислав, Тихомир, Станимир. Приемането на християнството по българските земи се отразява и върху именната система. Новата вяра трябва да се обозначи и с ново име. Пример за това дава Княз Борис, който, след като приема християнството, се преименува на Михаил. Имената, които ние наричаме християнски най-общо съответстват на три езикови системи – еврейска, гръцка и латинска. Еврейската система е представена най-вече от библейските герои от Стария завет. Това са имена като Аврам, Давид, Данаил. Малък е броя на латинските имена, които обикновено идват чрез гръцкия. Такива са Валери, Венера, Иларион, Марин. Гръцките имена са в основата на имената, давани при светото кръщене – Анастасия, Зоя, Мина, Петър, Христо. Чрез гръцкия в нашата именна система проникват и имена на митологични герои – Галатея, Касандра, Ксения, Маргарит.

И днес от всичко това се е оформила една изключително шарена палитрата от имена, съчетаващи традиции, поверия, минало и настояще.

Тук може да видите статистиката на имената в България: http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/Names2014p_JDYA1PO.pdf