Начало Общество Балони в небето за Деня на Европа и 71 години от края...

Балони в небето за Деня на Европа и 71 години от края на Втората световна война

СПОДЕЛИ
restorant

IMG_4695

На днешния ден се затваря една от последните страници на 6-годишната драма, наречена Втора световна война.

С тези думи, днес 9 май, започна отбелязването в Панагюрище на Деня на Европа и 71 години от края на Втората световна война.

Слово по повода произнесе Стоян Цацов – Председател на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки поздрави присъстващите и връчи на Недялка Наплатанова – Директор на Обединен детски комплекс – Панагюрище почетен знак, посветен на 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание.

IMG_4701

Литературно-музикална програма представиха възпитаниците от Обединен детски комплекс.

IMG_4651

След едноминутно мълчание бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите по време на Втората световна война.

IMG_4674 IMG_4677

IMG_4627 IMG_4669

Накрая десетки пъстроцветни балони – символ на обединените в Европа различни нации, полетяха в небето над Панагюрище.

IMG_4699

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент. Тази година се навършват 71 години от края на Втората световна война и 66 години от декларацията на Робер Шуман.

Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 година, само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

На 9-ти май отбелязваме и 71 години от края на Втората световна война.  На 9 май 1945 година, с подписване на капитулацията на Германия, завършва Втората световна война. В нея освен СССР участват още 60 държави като пряко е засегнато 80% от населението на Земята. Военните действия се водят на териториите на 40 държави. Загиват приблизително 57 милиона души. В съзнанието на Европа Втората световна война остава един от най-големите и страшни кошмари на XX век.

 

 

 

 

1 КОМЕНТАР

  1. Втората световна война завършва на 2 Септември 1945 г. с капитулацията на Япония. Четете книгите уважаеми, защото лошо бият. Или както се казва в стария виц „….Чукче писател, а не читател“.
    0    0