Начало Общество Банковите услуги поскъпват

Банковите услуги поскъпват

СПОДЕЛИ

Таксата е по-ниска, ако поддържаме и дебитна карта 

Ползването на елементарни банкови услуги става все по-скъпо, а в същото време държавата негласно ни задължава да поддържаме активна поне една лична банкова сметка – за превод на  заплати, болнични, детски надбавки, пенсии, обезщетение за безработица и т.н.

4 лева на месец стана поддържането на стандартна разплащателна сметка без дебитна карта в най-големите банки – ДСК, УниКредит Булбанк и Пощенска. По-ниска е таксата за сметка, обвързана с дебитна карта. Физическите лица плащат между 1.50 и 2.50 лева в зависимост от това има ли регулярни постъпления по нея, или не, посочват като забележка в тарифата си от УниКредит Булбанк.

Нито една банка в България не се лишава от месечната такса за поддържане на клиентска сметка, сочи статистиката на фондация „Граждани срещу бюрокрацията”. Според тяхното проучване най-евтино се минава в държавната банка ББР, където удръжката е 2 лева на месец, по-малките банки се вместват в рамката на 2-3.50 лева, докато тези с най-голяма клиентска база заковават 4 лева. Така годишно само от тази такса сметката олеква с 48 лева.

Откриването на сметка също никъде не е безплатно, като сумите тръгват от 1 лев и също стигат до 4 лева. Закриването се тарифира значително по-рядко, но където има такса, не е за подценяване – стига и до 10 лева. Тоест, ако клиентът няма наличност по сметката към момента на закриването й, ще трябва да си доплати кеш. Масово „разводът с банката” за тази най-елементарна банкова услуга струва между 4 и 5 лева.

Поскъпването на банковите такси съвсем не е неочаквано, а тенденция от години. През лятото вече сложихме точка на безплатното теглене от банкомат, което караше хората да обикалят, докато намерят АТМ-машина на банката – издател на картата си. Важен детайл е, че при операциите, които се извършват по е-каналите от клиента, таксите са наполовина.