Начало Общество Банци с най-вкусна шарена сол на втория фест

Банци с най-вкусна шарена сол на втория фест

СПОДЕЛИ
restorant
 

В първия ден от месец септември в село Бъта се проведе Втори регионален празник на шарената сол, организиран от Народно читалище „Н. Й. Вапцаров- 1927”, с финансовата подкрепа на Община Панагюрище.

Участници в конкурса за най-добре направена шарена сол имаше не само от населените места на община Панагюрище, но и от общините Стрелча, Лесичово, Карлово и Пазарджик. Качеството на вкусната българска подправка оценяваха водещият на кулинарно предаване по бТВ Иван Звездев и главен готвач при "Асарел-Медет" АД Парашкева Шикирова.

Гостите на празника, народният представител Христо Калоянов и общински съветници от местния парламент, бяха приветствани от домакина Георги Александров – кмет на село Бъта.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки официално откри Втория регионален празник на шарената сол – село Бъта, 2013. Той подчерта, че българите като част от голямото европейско семейство не бива да забравят корените си и трябва да пазят традициите живи.

На грижливо подредените маси можеше да се опита не само шарената сол на производителите, но и редица гозби, в приготвянето на които тя се използва като подправка.

В категорията за най-красиво подредена маса на първо място бе класирано Народно читалище „Пробуда“ от село Боримечково. Втори бяха домакините от село Бъта, а но трето място – Народно читалище „Христо Ботев“ – село Столетово.В категорията най-вкусна и добре аранжирана гозба първи станаха представителите на Народно читалище „Искра-1872“ – село Попинци. На второ място бяха класирани ястията на Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1912“ – село Оборище, а трети – Народно читалище „Пробуда-1872“ – село Баня.В категорията за най-добра шарена сол първото място бе отредено за Народно читалище „Пробуда-1872“ – село Баня, второто – на Народно читалище „Васил Левски – 1925“ – село Елшица, третото – на домакините от Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1927“ – село Бъта.

Всички те получиха грамоти и сувенири – прибори, използването на които е свързано с употребата на шарената сол.Конкурсът бе съпътстван от богата фолклорна програма.

 

Общинска администрация – Панагюрище