Начало Без категория БАРД АКАДЕМИЯ В ПАНАГЮРИЩЕ

БАРД АКАДЕМИЯ В ПАНАГЮРИЩЕ

233
0
СПОДЕЛИ

В рамките на организираната от НЧ“Виделина 1865“ Втора творческа среща на поети с китара – Панагюрище 2023 се проведе предвидената по програма „Бард академия“ , която включваше: „История на барда“, „Моята нова песен“ и „Минутка на китариста“.

Пред декоративното пано на художника Цветан Панчовски, в прохладата на фоайето на читалището, се състоя този – вече можем да кажем – успешен творчески експеримент, който предизвика голям интерес и у участниците, и у гостите.

Водещ на тази част от срещата беше Зорница Попова от групата Точка БГ, а главни участници – Пламен Сивов, Тодор Янкулов, Красимир Йорданов, Виктор Макаров, Бойчо Иванов. От място се включиха Геновева Цандева, Емил Пушников, Борис Жеков, Румен Спасов, Николай Киселов, Стайо Гарноев, специално дошлите за срещата Елена Пантелеева от Копривщица, поетите Васко Попов от Сопот и Николай Дялков от Тополовград. Присъствието в залата на семейство Стефанови от София и на преводачката Дорота Трела от Полша е радостен факт, че панагюрската среща на поети с китара става популярна и търсена. С малко закъснение се включиха и току-що пристигналите от Бургас Пени Ставрева и Теодора Станчева. На практика, в работата на академията се включиха всички. И ако има за какво да съжаляваме, то е, че повече хора трябваше да чуят и научат кои са основните характеристики на поетите с китара, как се ражда една песен, какъв е смисълът на бардовското движение и целите на бард фестивалите, кое отличава българските поети с китара от колегите им по света, които събират хилядна публика по стадиони и поляни, а в България това не се случва, защо у нас изпятата поезия не звучи по радиа и телевизии, а се слуша в малки зали, клубове и кафенета.

Предвиденото в програмата време се оказа недостатъчно за лавината от коментари, мнения, въпроси, импровизации, спомени, дискусии, музикални илюстрации, идеи и предложения за следващите срещи.

Академията завърши с общо вълнуващо изпълнение на песента „Хубава си моя горо“. След кратка почивка предстоеше големият концерт на всички участници в срещата.