Начало Общество Бътовци не желаят да плащат за мръсна питейна вода

Бътовци не желаят да плащат за мръсна питейна вода

34
1
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

бъта

Жителите на село Бъта отказват да плащат водата,  доставяна от “В и К – П” ЕООД. Както ПИА първа информира бътовци са внесли подписка в Общински съвет гр. Панагюрище, която е озаглавена „Не желая да плащам мръсна питейна вода, след честите ремонти на ВИК – Панагюрище”. До момента подписката е подкрепена от 130 души. Днес репортаж за случая бе излъчен  в предаването „Здравей, България” по Нова ТВ.

В него жителите на селото заявиха, че след всяка авария от чешмите им тече мътна вода. Повредите по основния водопровод, особено през летните месеци, са почти ежедневни. Електроуреди като перални и бойлери пък масово се повреждат заради тинестата вода.

„Интересното е едно – ако пише питейна, а аз плащам мръсна вода, защо да я плащам? Защо трябва да си купувам от магазина, за да мога да пия?“, попита местен жител.

Управителят на местното ВИК г-н Марин Вулев заяви в отговор на обвиненията, че дружеството доставя качествена питейна вода, но причината за влошаването на състоянието й е „морално остарелия водопровод”, който според Вулев е трябвало отдавна да бъде подменен, но уточни, че ако жителите на село Бъта в действителност спрат да плащат задълженията си към ВИК, тяхното водоснабдяване ще бъде прекратено и в последствие може да им бъде предявена съдена отговорност.

За да докаже, че водата е годна за пиене, Вулев изпи чаша вода от чешмата.

Във вторник, 21 юли, кметът на Община Панагюрище ще приеме за среща  протестиращите, заедно с управителя на местното ВИК г-н Марин Вулев, за да бъде разрешен проблема.

Припомняме, че в началото на февруари миналата година стана ясно, че общините Панагюрище и Ракитово са единствените от областта, които нямат нито един одобрен проект по Публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Община Панагюрище, тогава кандидатства  с 11 проекта, сред които и проект за подмяна на водопровода в Бъта. Какъв е принципът, по който е определяно кои проекти да бъдат финансирани, така и не стана ясно.  Формално погледнато обаче общините без нито един одобрен проект се оказаха с кметове от ГЕРБ.

1 КОМЕНТАР