Начало Общество БДЖ: Влакът не се е запалил, само е охлаждан с… пожарогасители

БДЖ: Влакът не се е запалил, само е охлаждан с… пожарогасители

СПОДЕЛИ
restorant
Железопътният превозвач твърди, че само двигателят на локомотива бил прегрял
 
„Влак на БДЖ пламна в движение и остави пътниците по средата на нищото в района на село Цар Асен. Влакът се движел по линията Пловдив-Панагюрище в неделя, когато изведнъж пламъци са обхванали част от композицията, сигнализираха очевидци пред „Дарик“.

За щастие при инцидента няма пострадали. В паниката си обаче част от пътниците скочили от влака в движение.

Драмата се разиграва в горещите часове на деня, в които пътниците са принудени да чакат повече от час резервен автобус. Той обаче се препълнил. Част от хората тръгнали пеша по релсите и вървели в продължение на три километра, но не към Обетованата земя заедно със Мойсей, а към домовете си. По-възрастните пътници останали да чакат.“

Тази и подобни публикации бяха разпространени тази сутрин в медийното пространство. По-късно днес от БДЖ категорично заявиха, че поднесената информация не отговаря на истината.

„Подобни спекулации създават грешна нагласа в общественото мнение за националния железопътен превозвач и би могло да доведе до допълнителна паника сред клиентите“ – изтъкват от железопътния превозвач.

От там поясняват, че около 15:15 ч. на 10 юни в участъка между гарите Съединение и Панагюрище, в близост до сп. Смилец, локомотивният машинист на пътническия влак № 81204 от Пловдив за Панагюрище наистина усетил миризма на изолационен материал и спрял пътническата композиция.

Превозният персонал забелязал дим, който излиза от дизеловия двигател на мотрисата. Но това не било пожар, а най-вероятната причина било прегряване и за охлаждането му са използвани два пожарогасителя.

Пътниците пък били изведени от мотрисата от съображения за сигурност. „Поради отдалечеността на шосейния път пътниците от влака са превозени до спирка Смилец с високопроходима техника на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, уточняват от БДЖ и допълват, че във влака са пътували общо 25 човека.

За пътниците е осигурен автобус от спирка Смилец до Панагюрище, който е пристигнал на място в 17:20 ч. Всички пътници са били предварително информирани, че ще им бъде осигурен превоз до Панагюрище, завършва прессъобщението на железниците.