Начало Здраве Безплатни ехографски изследвания започват в Детско отделение на болницата

Безплатни ехографски изследвания започват в Детско отделение на болницата

СПОДЕЛИ

Безплатни профилактични прегледи на деца в предучилищна възраст ще правят в панагюрската болница. На децата, които от есента ще бъдат първокласници и посещават детски градини, ще бъде направен ехографски преглед на коремните органи. Идеята ще бъде осъществена със съдействието на екипите на детските градини и след изрично съгласие от родителите. В момента се разработва график в Детско отделение в МБАЛ „С. Николов” с ръководител д-р Узунова.

За съжаление в противовес на начинанието на панагюрската болница тези дни здравното министерство огласи, че в последните три години и половина са закрити 19 болници в страната. 9 от тях са държавни или общински, а 8 са частни. От общинските болници от министерството посочват тези в градовете Елена, Дряново, Кула, Тервел, Генерал Тошево, Бобов дол, Трън и Брезник. Към тях трябва да се прибави и Белодробната болница в Пловдив, за чието закриване общинарите гласуваха през март. Не е спомената и болницата в Девин, чиято съдба още не е ясна.

На близо 371, 5 млн. лева възлизат болничните задължения към края на януари. Тази сума включва дълговете на държавните и общински болници, без тези на ведомствените. Задълженията на държавните болници са 307, 6 млн. лева, а на общинските – около 64 милиона.