Начало Бизнес Бизнесът иска среща с премиера, заради скъпите ток и газ

Бизнесът иска среща с премиера, заради скъпите ток и газ

СПОДЕЛИ

Национално представените работодателски организации искат среща с премиера, заради високите цени на електроенергията и природния газ и премахването на ограниченията на компенсациите, които работодателите получават във връзка с тях.

Това става ясно от отворено подписано от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, което е съгласувано с БСК, БТПП, КРИБ, ССИ. Ако не се предприемат действия, може да затворят водещи предприятия у нас, посочват работодателските организации. И твърдят, че заради високите енергийни цени и незадоволителната помощ, определена през декември, ще има загуба на работни места.

Многократно предупредихме, че предложените мерки от страна на правителството не са работещи на фона на ситуацията с цената на природния газ и електрическата енергия в конкурентни на България икономики, пишат от работодателските организации.

Те обясняват, че схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия с таван от 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75% от разликата между действителната пазарна цена за юли (185.59 лв./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева.

При цена 800 лева например, каквато среднодневна цена вече сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лева, а ще останат ефективно за плащане невъзможните 560 лева за мегаватчас. При такава картина много първоешелонни и структуроопределящи предприятия ще ограничат и поетапно спрат работа, се посочва в писмото.

Ситуацията се описва като „крайно опасна за икономиката и социалния мир“. Организациите допълват, че към този момент няма диалог с изпълнителната власт.

Така значителен брой водещи и структуроопределящи предприятия ще ограничат и поетапно спрат работа, се посочва още в отвореното писмо.