Начало Общество Близо 100 деца останаха в семействата си през първите 6 месеца на...

Близо 100 деца останаха в семействата си през първите 6 месеца на 2018 г. благодарение на пловдивския екип на фондация „За Нашите Деца“

СПОДЕЛИ
restorant

Близо 100 деца останаха в семействата си през първите 6 месеца на 2018 г. благодарение на екипа на фондация „За Нашите Деца“ в гр. Пловдив. Това съобщиха от фондацията. Общо 10 са случаите, по които работи Центърът за обществена подкрепа „За деца и родители“ през изминалото полугодие по програма „Предотвратяване на раздялата на новородени от техните семействата“. Спасени от изоставяне са 6 бебета, благодарение на активнотосътрудничество със здравните заведения, навременната намеса и подкрепата, която е оказана на родителите. Днес те се радват на семеен уют и топлина.
Екипът работи активно и по програма Предотвратяване на раздялата – семейна подкрепа за сигурна грижа“, насочена към семейства в риск да изоставят детето си. Обхождат се рисковите квартали и семейства, за да бъдат установени своевременно проблемите, разговаря се с настоящи и бъдещи родители, дават се насоки и съвети, и помощ, там където е необходимо. По този начин екипът успява да достигне до повече деца и семейства в нужда и да ги подкрепи, за да останат заедно. По тази програма е работено с 80 семейства, които срещат различни предизвикателства в грижата за децата си – живеещи в трайна бедност, родители на деца с увреждания, многодетни семейства и др. Нито едно семейство не се раздели с детето си.

През изминалото полугодие е даден старт на съвместния проект „По-добър живот за дете в нужда“ заедно с фондация „Международен Женски Клуб-София“. Чрез него се  да подкрепят 4 деца, като им се предоставя възможност да посещават сесии по хидротерапия, които често пъти са непосилни за голяма част от родителите. Децата получават и специализирана подкрепа – с тях работи специалист „Ранна детска интервенция“, който им помага да придобият важни нови умения и да разгърнат своя потенциал, а на родителите им – да развият силните страни и способности на своите деца. Всички деца останаха в своите семейства. С други 3 деца и техните родители е работено по програмата „Ранна детска интервенция“, изготвени са специални програми за упражнения, с които родителите да стимулират развитието на децата си в домашни условия.
Организираните от центъра за обществена подкрепа в Пловдив курсове за родителски умения се радват на все по-голям интерес от страна на настоящи и бъдещи майки и татковци. В безплатните обучения се включиха 144 родители. Обучихме и 6 кандидат-осиновителни семейства.
Близо 100 деца, родители и здравни специалисти бяха подкрепени благодарение на нашия проект „Грижа в ранната възраст“ в УМБАЛ „Пловдив“.