Начало Бизнес Близо 4 млн. евро са инвестираните през 2017 година средства от Оптикоелектрон...

Близо 4 млн. евро са инвестираните през 2017 година средства от Оптикоелектрон Груп АД

СПОДЕЛИ

През 2017 година българското военно оптично дружество е инвестирало в персонал, нови производствени мощности и имоти близо 4 млн. евро, отчетоха показателите в годишния доклад от общото събрание на дружествата в структурата на Оптикоелектрон Груп АД.

„Близо 2 млн. евро инвестирахме в закупуването на нови машини и съоръжения, както и за изграждането на отделно производствено звено за инфрачервена техника – цех „Кристали“. Близо 1,9 млн. евро инвестирахме в недвижими имоти и около 180 000 евро в обучение на персонала, най-вече в областта на езикова подготовка и повишаване професионалната квалификацията на нашите колеги. Съществен фактор е, че голяма част от тези средства представляват реинвестирана печалба“, коментира изпълнителният директор на дружеството инж. Иван Гарчев.
Българското дружество „Оптикоелектрон Груп“ АД е един от основните доставчици на военна оптика в Европейският съюз и по света. През изминалата 2017 година от новопостроеният цех за асемблиране и интеграция на системи за наблюдение и охрана на гранични бразди са излезли общо 28 системи, сред които интегрирани автомобили за гранична полиция и специализирани мобилни охранителни системи
за скандинавска Европа.
Дружеството произвежда най-малките очила за нощно виждане в света – NIRECON, които освен, че впечатлиха президент и министри на изминалото изложение „Хемус“ в Пловдив, осигуриха и няколко международни договора за дългосрочното им произвеждане.
„2018 е преполовена, но и тази и следващата година работим по инвестиционната си програма.Предстоят нови интересни продуктови решения в областта на термовизионната и swir технология, както и в областта на мобилни, полу-стационарни и стационарни системи и постове за наблюдение и охрана. Именно в развитието на последната продуктова гама вече започнахме да изпълняваме новата си инвестиционна цел, която се надяваме да доведе до търсените резултати през идните години“, коментира инж. Боян Гарчев, Директор „Бизнес развитие“ в Оптикоелектрон.


Оптикоелектрон Груп АД започва своята нова инвестиционна политика още през 2015 година, когато заоколо 1,5 евро е закупена нова вакуумна система за нанасяне на тънки оптични слоеве. Същата година, дружеството е на престижното 9-то място в класацията „Гепард“ за най-бързо развиващи се български фирми.
През 2017 година, „Оптикоелектрон Груп“ АД бе избрана за „Иновативна фирма“ от Патентното ведомство на България.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

За Оптикоелектрон Груп АД:
Оптикоелектрон Груп АД е българска фирма за гражданска и специална продукция. Седалището на фирмата и производствените сгради са в гр. Панагюрище. Дружеството е основано през 1971 г. и е специализирано в проектирането, производството и търговията на оптомеханични, оптоелектронни и лазерни прибори за нуждите на отбраната. През 1999 г. дружеството е приватизирано и преструктурирано в холдингово дружество „Оптикоелектрон Груп“ АД. Холдингът е изграден върху 260 000 m² терен, обособен като индустриален парк и разполага със 108 000 m² производствени площи. В холдинга работят над 740 служители. Почти цялата продукция на холдинга се реализира на пазарите на ЕС и Северна Америка. „Оптикоелектрон Груп” АД притежава сертификат за съответствие на Система за
Управление на Качеството с ISO 9001 и AQAP 2110, сертификат NATO “SECRET”, присвоен код NCAGE за производител/търговец в кодификационната система на NATO, статут на официален доставчик на стоки за Американското правителство – DUNS регистрация, достъп за работа с национална класифицирана
информация и достъп за работа с информация NATO “SECRET”.