Начало Общество БМЧК – Панагюрище ще отбележи Световния ден за борба с рака

БМЧК – Панагюрище ще отбележи Световния ден за борба с рака

СПОДЕЛИ

bmchk

На 4 февруари от 11:30 часа на пл. „20-ти април“ доброволците от Българския младежки червен кръст ще отбележат Световния ден за борба с рака за трета поредна година.

Младите червенокръстци ще раздават на панагюрци информационни листовки относно заболяването. В края на събитието в небето над Панагюрище ще полети панделка с балони в знак на съпричастност към раково болните.

Световният ден за борба с рака (World Cancer Day) се отбелязва ежегодно на 4 февруари, от началото на 2005 година. Целта на този ден – привличането на общественото внимание към този глобален проблем, да припомни колко опасни и често срещани са раковите заболявания.
Не е тайна, че ракът е една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Но експертите казват, че в днешно време са добре известни причините за рак, и това дава възможност да се предотвратят около една трета от новите случаи.
Тютюнопушенето е основен причинител на рак на белия дроб. Стотици епидемиологични изследвания потвърждават това твърдение.
Слънчевата радиация е сочена като причинител на рак на кожата.
Като канцерогенни се сочат и редица добавки използвани от хранително-вкусовата промишленост. Това са различни оцветители, консерванти, подсладители и др.
При диагностициране на рака се прилагат различни методи. Една част от тях са насочващи — такива са ехографията, рентгенографията, компютърната томография — скенер, изследване на кръвта за туморни маркери, опипване на лимфните възли и други, но само патоморфологичното или хистологичното изследване установява окончателно вида на процеса. При откриване на рак в начален стадий е възможно успешното лечение.